Безпека дітей у цифровому просторі. Міносвіти надало рекомендації для педагогів та батьків

Безпека дітей у цифровому просторі. Міносвіти надало рекомендації для педагогів та батьків

Як досягти золотої середини в контролі та довірі до дитини в цифровому просторі та коли варто бити на сполох в ефірі Українського радіо пояснює лікарка-психотерапевтка Євгенія Ігрунова та ІТ-юристка Катерина Дубас.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Міністерство освіти розробило і оприлюднило рекомендації для педагогів та батьків щодо безпеки дітей в цифровому просторі, адже трагічні події останніх місяців змусили звернути увагу на  безпеку дітей в інтернеті та вплив соціальних мереж на їхнє життя.

Без інтернету і соціальних мереж зараз складно уявити життя.  Як не позбавляти дитину права на спілкуватися з друзями і при цьому контролювати, чим дитина живе пояснює Євгенія Ігрунова: "Людина спроможна на дуже багато речей, якщо в неї є мотивація і прагнення. У сучасному світі гаджетів є батьки, які безконтрольно дозволяють дітям користуватися ними, є які повністю контролюють і від цього божеволіють, і є гармонійне поєднання реального життя і життя в інтернеті. Щодо рекомендацій наданих міністерством, то я не бачу в них конкретики. Це просто перелік без покрокової інструкції. Немає відповіді на запитання: як встановити контакт з дитиною? Як контролювати інтернет простір, щоб залишився момент поваги до дитини і її власного вибору? Тобто алгоритму дій немає. Це має бути відеоуроки з алгоритмом, щоб батьки чітко розуміли як можна робити, а як ні".

Катерина Дубас в свою чергу додає: "Не потрібно демонізувати інтернет. Комп’ютерні технології не є чимось страшним, це лише один з модулів роботи, як книжки тощо. Можна створювати додатковий шпигунський софт, аби стежити за тим, що дитина переглядає в інтернеті. Але таке тотальне шпигунство дуже порушує довіру між батьками і дітьми".

На запитання, що робити, щоб дитина більше часу проводила в реальному житті психотерапевтка зазначає: "Дитина – це віддзеркалення своїх батьків. Хоч вона і являється особистістю, яка народилася зі своїм темпераментом, проте її характер формується в соціальному середовищі. Якщо батьки самі втікають постійно в інтернет чи телевізор, то дитина звісно буде компенсувати відсутність уваги і емоційного контакту з ними перебуванням у соціальних мережах. Для того, щоб дитина більше прагнула займатися спортом, спілкуватися з батьками, таке прагнення має іти перш за все від лідерів – мами, тата тощо. Другий  спосіб, це обмеження контенту провайдером відповідно до віку дитини. Відтак дитина може безпечно користуватися інтернетом, де не буде реклами чи посилань, які можуть її дуже сильно вразити і затягнути в певні погані речі".

Євгенія Ігрунова пояснює, як поводитися з дитиною в підлітковому віці, аби контроль з боку батьків не переходив  межі її приватного життя: "Дитина – особистість з моменту зачаття. Тобто до дитини потрібно ставити як до особистості від самого народження. Коли ми хочемо дати захист, то ми маємо надавати і довіру. Слід надати інформацію про наслідки певних дій, сказати про безумовну любов зі свого боку, тоді дитина, коли бачитиме щось погане, знатиме, що в неї є тил і вона може звернутися до того тилу. Вичитування, критикування, оцінювання, нав’язування особливо в підлітковому віці призводить до того, що дитина закривається в собі, не контактує з батьками  і може бути втягнута в погані історії. Контроль має полягати в постійній поінформованості дитини про себе про інші приклади, про безпеку. Контакт має бути або через спільну діяльність або через обійми. Обійми – це перший крок до контакту. Коли ми проявляємо повагу і турботу, наші діти також починають нам довіряти  і починають ділитися своїми переживаннями".

На запитання, на що мають звернути увагу батьки і вчителі, коли поведінка дитини стає тривожною експертка зазначає: "Це перш за все стійке порушення сну, апетиту та настрою. Це може бути або підвищена агресивність або навпаки постійне мовчання. Також тривожним сигналом є занедбання свого зовнішнього вигляду. Підліткам дуже важливо, як вони виглядають перед друзями. Якщо ж вони перестають слідкувати за своїм зовнішнім виглядом – це  також свідчить про певні переживання в житті дитини".

Фото: НУШ