Чому гальмується процес вакцинації від COVID-19. Думка експерта

Чому гальмується процес вакцинації  від COVID-19. Думка експерта

В Національній Академії Наук зазначають, що для перемоги над ковідом треба вакцинувати 30 мільйонів українців. Для цього треба робити 100 тисяч щеплень на день.

0:00 0:00
10
1x

Ситуацію з темпами вакцинації прокоментував міністр охорони здоров’я Максим Степанов. За його словами, вакцинація захищає людину від переважної більшості циркулюючих штамів коронавірусу, і щеплена людина точно захищена від середнього та тяжкого перебігу хвороби, а також смерті. Від початку кампанії вакцинації щеплено 1918 осіб. Також міністр зазначив, що вони фіксують всі прояви побічних реакцій на щеплення, важких наслідків в Україні не зафіксовано. 

Експерт із громадського здоров’я Андрій Скіпальський в ефірі Українського радіо висловив думку, що процес вакцинації гальмує низка чинників. "Частково буксує логістика, тому що вона складна. Там дуже багато складових: і внесення даних, і сама бюрократизованість цього процесу, але так є по закону, і потрібно все це робити. Друге, як ми знаємо, покриття вакцинацією серед першої групи визначених осіб — передусім лікарі, вона не стовідсоткова, тому що є відмови. Ми не знаємо, скільки їх, але такий феномен, я би сказав у негативному сенсі, він є. Причини відмови криються в якихось культурологічних особливостях працівників системи охорони здоров’я, але це припущення, бо е треба досліджувати".

Це все може негативно впливати на загальну прихильність до вакцинації, вважає експерт. Однак, стратегія змінюється, каже він,  адже, залишками вакцин щеплюються відомі люди, лідери думок. "Бажаючі, які зареєструвались у додатку ДІЯ, їх уже кілька сотень тисяч. Можливо, на них будуть розповсюджуватися або залишки вакцин, або, коли вакцина приїде у більшій кількості. Для того, щоб розгортати прихильність саме серед тих, хто вірить у вакцинацію і хто не має ніяких упереджень".

 Зараз темпи вакцинації зростають +1000 на добу, каже він, а пропускна спроможність системи десь 11 тисяч на добу. "Вона, звісно, має бути більша для того, щоб були охоплення і виконані ті плани, які поставив уряд. Якщо далі буде  зростання 1000 на добу, то це буде позитивна динаміка тому, що ця логістика буде відпрацьовуватися". Однак навіть при таких темпах Україна вже не встигає за графіком, і заявленої цифри, що буде щеплено 367 тисяч першої когорти до кінця квітня, досягти дуже важко, вважає експерт. "Але, якщо буде досягнуто показника 10 тисяч, то до кінця квітня залишилось 50 днів, можливо, ми вийдемо на півмільйона. Там ще у квітні за планами уряду включається друга когорта, там 2 мільйони осіб. Відповідно, в квітні може бути 10 тисяч на день і більше".

Андрій Скіпальський прогнозує, що коли вакцинація буде доступна другій когорті, можливо, її масовість зросте. "Тому що більше людей. Якщо зараз відкрити, умовно кажучи, доступ до 200 тисяч, які зареєструвалися на додатку ДІЯ, то, можливо, ми матимемо ці показники, бо люди підуть. Якщо б мені зараз прийшло повідомлення, я би вибрав час протягом 4 днів і вакцинувався". 

Серед українців,  за різними дослідженнями, прихильність до вакцинації коливається від 30% до 60%, зазначає Скіпальський. "І додаток ДІЯ має бути не єдиним способом запису на вакцинацію, це все-таки дуже інноваційно, і для багатьох воно ще сумнівно. Багато чекають запрошення від сімейного лікаря або щоб просто пропозиції записатися. Нам, населенню, потрібна ця комунікація з сімейним лікарем. По кількості бажаючих ДІЇ я не робив би висновків, це позитивний сигнал, бо жодного прецеденту такого запису на медичну послугу поки що не було".

Також експерт прокоментував основні побоювання щодо якості вакцини, якою нині щеплюють українців. "Наразі вакцина є безпечною і вона убезпечує від коронавірусу і важких перебігів основні цільові групи. Я би відхилив усі розмови щодо того якісно чи неякісно. Це маніпуляції. Щоб запобігти подальшим мутаціям цього вірусу, потрібно чим швидше щепити населення великих країн і всього світу. Тому, чим довше ми залишаємося в такій ситуації з пандемією, тим більше шансів отримання нових штамів цього вірусу. Це велика загроза", — зауважує Андрій Скіпальський.

Нагадаємо, 24 лютого в Україні почалася вакцинація від COVID-19. Єдина вакцина, ярю наразі щеплюються українців  — Covishield від Oxford/AstraZeneca  індійського виробництва. Також в Україні вже зареєстрована вакцина проти коронавірусу виробництва американської компанії  Pfizer. Як повідомив заступник міністра охорони здоров'я з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко, 9 березня Україна зареєструвала ще одну вакцину — Coronavac виробництва китайської компанії Sinovac. 

Фото: УНІАН

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Друга бустерна доза від covid-19, електронний рецепт на антибіотики та медична евакуація: у МОЗ розповіли про нововведення
В Україні діти все більше хворіють на "ковід". Коли почнеться вакцинація маленьких громадян?
"Добровільно-примусово": звільнення та відсторонення від роботи через невакцинацію — коментує юрист
Людей госпіталізують у критичному стані, бо не всі лікарні готові приймати щойно захворілих
Лікарка про вплив вакцин на ДНК та необхідність щеплення людям із певними захворюваннями