"Добровільно-примусово": звільнення та відсторонення від роботи через невакцинацію — коментує юрист

"Добровільно-примусово": звільнення та відсторонення від роботи через невакцинацію — коментує юрист

Від 9 грудня набув чинності ще один наказ МОЗ, яким розширюється перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов'язковим. До списку потрапили деякі категорії держслужбовців, а також соціальні працівники та співробітники стратегічно важливих підприємств. Разом із тим, вже є низка судових позовів щодо неправомірності таких обмежень. Чи законним з юридичної точки зору є відсторонення від роботи невакцинованих працівників? Чи має право роботодавець звільнити працівника, який відмовився вакцинуватися? Більше про це в ефірі Українського радіо розповіла адвокатка, голова Комітету з трудового права Національної асоціації адвокатів України, медіаторка у трудових та господарських спорах Вікторія Поліщук.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Наскільки законним є відсторонення 

Відсторонення це — тимчасове призупинення виконання своїх трудових функцій. Особливість відсторонення в тому, що людина не виходить на роботу, не виконує трудових функцій, не отримує заробітну плату, до її стажу роботи не зараховується момент, поки вона відсторонена, а також вона не отримує право на соціальну відпустку. Це не означає звільнення працівника. Це означає виключно призупинення виконання трудових функцій. Найголовніший ризик для кожного працівника, якщо він працевлаштований офіційно — це неможливість отримувати заробітну плату. 

Щодо того, наскільки це законна процедура, то стаття 46 Кодексу законів про працю прописана досить-таки неоднозначно. Там є три чіткі переліки, коли працівника мають відстороняти, і є ще один — в інших випадках, передбачених законодавством. Це означає, що ці випадки можуть встановлюватися іншими локальними нормативно-правовими актами. До таких локальних нормативно-правових актів можуть належати постанови, розпорядження, накази. У даній ситуації це наказ МОЗ №2153, який підпадає під категорію інших випадків, передбачених законодавством. Тому що законодавство, яке видає безпосередньо Міністерство охорони здоров'я, належить до частини нашого українського законодавства.

Роботодавець, який має найманих працівників, виконує все те, що передбачено чинним законодавством, що не скасовано і що безпосередньо не суперечить Конституції України.  Той факт, що зараз у судовому порядку оскаржується наказ чи інші нормативно-правові акти зі сторони будь-яких працівників — це не означає, що цей нормативно-правовий акт вже визнано нечинним і що його не потрібно виконувати.

Читайте також — Обов'язкова вакцинація. Що змінюється з 9 грудня та як не порушити закон?

Про процедуру відсторонення 

Деякі накази про відсторонення є оскарженими у суді, тому що був не дотриманий алгоритм відсторонення працівників. Роботодавці не роз'яснювали підстав та порядку відсторонення працівників. Був лише один меседж: якщо працівник не вакцинований, то він відстороняється. Але не було роз’яснено, що відсторонення працівника — це дисциплінарне правопорушення. Це означає, що алгоритм має бути дотриманий. Він передбачає письмове повідомлення про необхідність вакцинації в розумних строках.  Тобто якщо сьогодні, наприклад, людина виходить на роботу після відпустки, то у неї має бути хоча б 1-2 дні, аби знайти місце, де можна вакцинуватися. Далі ми очікуємо від працівника, щоб він вакцинувався з врахуванням розумних строків. Якщо працівник вакцинувався першою дозою вакцини, це вже означає, що він допущений на роботу, адже він не ухиляється і не порушує законодавство.

Якщо працівник відмовляється і не пройшов вакцинацію, роботодавець має отримати від працівника письмові пояснення. Це можуть бути поважні причини, наприклад, неможливість запису на вакцинацію через перезавантаження комунальних заходів, наявність довідки №128 від сімейного лікаря, яка підтверджує абсолютні протипоказання або інші протипоказання, які визнано поважними, зокрема очікування певної операції. Вони дозволяють людині не вакцинуватися протягом певного часу. Тобто зі сторони працівника мають бути докази, чому він не може зараз вакцинуватися.

Якщо людина не хоче вакцинуватися через власні страхи, вона теж повинна письмово це зазначити. Цей пакет документів важливо мати, оскільки якщо цього не буде, то працівник в судовому порядку буде зазначати, що була порушена процедура його відсторонення.

Після того, як працівник вже відсторонений на законодавчій підставі згідно з наказами, і людина своєчасно попереджена про це, надала свої письмові пояснення про те, що вона відмовилась вакцинуватися, то вона має бути відсторонена. І на цьому етапі роботодавець в обов'язковому порядку має ознайомити людину під особистий підпис з наказом про відсторонення. Якщо працівник відмовляється підписувати такий наказ, то в такому разі має включатися практика, визнана Кодексом законів про працю, а саме — двоє свідків мають засвідчити відмову працівника від підпису цього наказу, і про це має бути складений відповідний акт. Крім того, ми не зазначаємо конкретний строк відсторонення. Ми маємо зазначити, що це до моменту отримання першої дози вакцини або до моменту скасування карантину, який встановлений в Україні.

Чи можуть відсторонити від роботи, якщо є одна дози вакцини 

Є роз’яснення Держпраці та Мінекономіки, які свідчать про те, що отримання однієї дози вакцини — це достатньо для того, щоб людина повернулася на робоче місце. Тому що  сам процес ухилення від вакцинації вже означає, що людина відмовляється загалом від походження вакцинації двома дозами. Водночас одна доза означає, що процес вже запущено. Якщо вас відсторонили і зазначили, що це у зв’язку з відсутністю двох доз вакцини, то цей наказ може бути легко сказований у судовому порядку.

Чи можна перейти на дистанційну роботу замість відсторонення 

Дистанційна форма роботи могла би бути абсолютно нормальним способом виходу з цієї ситуації, особливо актуально це було б з учителями, які після запровадження для них обов'язкової вакцинації з 8 листопада цілий тиждень знаходилися, зокрема в місті Києві, на дистанційній формі роботи, і вже працівники, в яких не було вакцинації, були відсторонені.

Але абсурдність ситуації полягає в тому, що в роз’ясненні Держпраці йдеться про те, що не можна переводити працівників на дистанційну форму роботи, якщо в них немає вакцинації. Дистанційна форма роботи — це лише одна із форм роботи або зайнятості, а тому для людей, які не є вакциновані, не передбачена можливість перебувати на дистанційній формі роботи або визначення для них гнучкого графіку роботи.

Разом з тим, є можливість переведення працівників, якщо це можливо. Але це не стосується наказу №2153 і наказу, який набув чинності 9 грудня. Це стосується працівників, які працюють в червоній зоні і мають бути стовідсотково вакциновані.  Фактично законодавець дозволяє переведення, якщо людину можна перевести на посаду так, щоб вона не контактувала з відвідувачами. Але це правило не діє для тих категорій працівників, які визначені наказами МОЗ. Для них не передбачені ні переведення, ні дистанційка. 

Хто працюватиме замість відстороненого працівника

Коли наказом відстороняється будь-який працівник, то його обов’язки можна покласти на іншу людину. Це буде суміщення посад і працівник буде отримувати доплату за суміщення. На період відсторонення працівника, якщо неможливо суміщати ці посади, може бути оформлений по строковому трудовому договору інший працівник, якого можна взяти на це місце роботи. Крім того, відсторонені працівники можуть працевлаштуватися на іншу роботу на період відсторонення. 

Чи можуть звільнити невакцинованого працівника 

Для того, щоб звільнити відстороненого працівника, потрібно спочатку скасувати наказ про відсторонення і тільки потім видавати наказ про його звільнення. Якщо працівника звільнять випадково і в нього не буде скасовано наказ про відсторонення, то людина може досить легко поновитися на роботі і буде стягувати всю суму вимушеного прогулу у зв’язку з незаконністю звільнення. Тому поки діє наказ про відсторонення, працівника звільняти заборонено. Звільнення можливе тільки тоді, коли людина перебуває  у звичайному режимі робочого часу, а не відсторонення, 4 місяці не виходить на роботу, її невихід на роботу пов'язаний з певним захворюванням, яке не трапилося на роботі, тобто це не трудове каліцтво, то лише в такому випадку можна звільняти під час лікарняного. 

Щодо того, що робити з працівниками, які зараз не відсторонені або які шукають можливість для вакцинації і не можуть тимчасово її зробити, а просять відтермінувати вакцинацію, то можна взяти відпустку за власний рахунок або використати щорічну відпустку як один із варіантів виходу із ситуації. Можливо, у когось може назбиратися достатньо великий проміжок часу, коли людина може скористатися цим правом. Але це виключно відносини між працівником та роботодавцем, щоб роботодавець пішов назустріч, і працівник використав цю можливість.  

Фото: Українське радіо 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук