Як обрати якісну та легальну ялинку — поради експерта

Як обрати якісну та легальну ялинку — поради експерта

23 грудня Державна екологічна інспекція планує провести рейд по ялинковим ярмаркам Києва, щоб виявити нелегально зрубані дерева. Директор Державного підприємства "Тетерівське лісове господарство" Дмитро Гоцуляк в ефірі Українського радіо порадив, на що варто звернути увагу при виборі новорічного дерева.

0:00 0:00
10
1x

"Цього року ялинки недорогі. Вони приблизно такі ж, як і минулого року. Наприклад, на нашому підприємстві ціна на півтораметрову ялинку залишилася у межах 115-120 гривень. Хоча на ялинкових базарах ціни будуть вищі, враховуючи додаткові витрати на транспортні засоби та реалізаторів", зазначив Дмитро Гоцуляк. 

Фахівець порадив, на що варто звертати увагу при виборі новорічного дерева.

"Сосна стоїть дуже гарно і довго стоїть зеленою. Ялинка може через два тижні в сухому приміщенні може почати втрачати хвою. Її треба поставити у воду за допомогою спеціальних кріплень і щоранку обприскувати водою так, як й інші кімнатні рослини. Так вона простоїть значно довше. У нас на майданчику ялинки можна вибирати, оскільки ми розуміємо, що вони мають бути естетично красиві та рівні", — сказав він

Читайте також — Новорічні товари: як обрати якісні продукти та піротехніку

Гоцуляк наголосив, що потрібно звертати особливу увагу на походження дерев. 

"Новорічні ялинки, які реалізуються лісгоспами, заготовляються на спеціальних плантаціях без шкоди для лісу, оскільки спеціально для цього вирощуються. Часто їх вирубують саме у процесі догляду за молодими насадженнями у лісі. Крім того, важливо звертати особливу увагу на походження ялинки чи сосни, яке можна перевірити за спеціальній бірці, наявність якої є обов'язковою на кожному дереві. На бірку нанесений штрих-код, який можна зчитати смартфоном. Такою цю інформацію можна перевірити на сайті, де можна отримати всю необхідну інформацію про кожну новорічну ялинку, зокрема квартал, назву лісництва, час заготівлі тощо. Якщо такої бірки немає або ж штрих-код не зчитується, це говорить про нелегальність. Тобто вона була зрубана браконьєрським способом там, де цього не можна було робити, і приносить шкоду довкіллю. У нас є спеціальні рейдові бригади і разом із Національною поліцією ми виявляємо порушників і накладаємо на них штрафи. Так ми обороняємо наші насадження від браконьєрства у новорічні свята", — пояснив Гоцуляк. 

Фото: pexels.com