Новий тариф на вивезення сміття: за що платитимуть українці

Новий тариф на вивезення сміття: за що платитимуть українці

За вивезення сміття віднині платитимемо по-новому тарифу на вивезення побутових відходів. Враховуватимуть операції із сортування сміття. Також братимуть до уваги обсяги вивезення, перероблення та захоронення побутових відходів. Відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду 28 жовтня. Як це рішення вплине на розмір оплати послуг вивезення сміття і чи допоможе новий розрахунок тарифу зробити Україну чистішою, в ефірі Українського радіо розповідає голова правління підприємства "Київспецтранс" Андрій Грущинський.

"Зараз киянин сплачує щомісячно на одну особу приблизно 35 гривень. В цю суму входять операції з поводження з відходами, зараз в неї включені витрати на вивезення сміття і на захоронення цього сміття на полігоні. На такі речі цих коштів вистачає, але, насправді, потрібно, щоб в тарифі була складова на переробку твердих побутових відходів", – розповідає експерт.

За словами Андрія Грущинського, в європейських країнах, залежно від обраних технологій, тарифи саме на переробку варіюються від 3 євро до 70 євро на місяць. У нас такої опції немає. А от за вивезення і захоронення сміття європеєць додатково заплатить ще близько 10 євро.

Експерт зауважує, що у відкритому доступі постанови уряду з цього питання ще немає, тому поки рано говорити про деталі нововведення.

"На сьогоднішній момент ми можемо оперувати тільки тією інформацією, яка викладена в новині про те, що ухвалена така постанова. Диявол ховається в деталях, тому достеменно розказати, чи будемо ми платити більше і за що ми будемо платити, можна буде після того, як ми ознайомимося із текстом постанови", – каже Андрій Грущинський.

"Можна сказати, що при ухваленні цієї постанови ні профільне міністерство, ні Кабінет Міністрів, не проводили якесь громадське обговорення, не оприлюднювали проєкт, не обговорювало його з тими підприємствами, які працюють в цій сфері, громадськими організаціями, екологічними організаціями. Друге, що треба констатувати, що в Україні дійсно дуже актуальна проблема з надмірним захороненням – полігони переповнені. В моєму розумінні, відповіддю на цю проблему має бути створення галузі переробки побутових відходів. Саме комплексної переробки на сучасних підприємствах, які, ми бачимо, успішно працюють в Європі. Наше підприємство має досвід сортування відходів. На жаль, ми можемо констатувати, що зараз того, що можна відсортувати з сміття і використати в якості вторинної сировини у повторному обігу, – не більше 5%. Тому, на жаль сортування цю проблему не вирішить", – додає експерт.

"Потрібні зміни в: а) законодавстві; б) громадській суспільній свідомості. Ми, всі громадяни, повинні зрозуміти, що від нас залежить, скільки сміття ми викидаємо. Ми повинні розумно споживати. Ми повинні розуміти, що ми несемо відповідальність не тільки за те, щоб сміття не лежало у наших дворах, і оплачувати  ми повинні не тільки вивезення сміття з наших дворів, а й те, якою буде подальша доля цього сміття. В усій Європі, країнах, де є добре розвинена економіка і відповідальне суспільство, громадяни сплачують дійсно і за вивезення сміття, і за перероблення. Але, наголошую, не за сортування. Сортуванням займаються громадяни на рівні господарств, і сортування – це один з етапів переробки. Але через те, що ви зараз купу сміття розберете на десять менших купок, ці купки не стануть комусь потрібні і це не значить, що вони не поїдуть на сміттєзвалище".

Андрій Грущинський зауважує: "Я, як людина, яка є керівником підприємства, яке займається і вивезенням, і захороненням відходів, розумію, що від захоронення потрібно відходити. Потрібно створювати сучасні сміттєпереробні підприємства. Але, зрозуміло, що без зміни законодавства ми такі потужності не побудуємо. Зараз Верховна Рада розглядає рамковий закон про відходи. В мене є великі сподівання, що між першим і другим читаннями депутати не змінять його настільки, щоб він не працював".

 "З липня минулого року завдяки ініціативі міської влади в місті реалізується проєкт впровадження роздільного збирання відходів. Вже за цей пройдений час можна говорити про підсумки. Дійсно, громадяни не слідують тим написам на контейнерах, дуже часто туди потрапляють зовсім інші складові твердих побутових відходів. З досвіду нашого підприємства, на жаль, того пластику, який можна реалізувати і він комусь потрібен, дуже мало. І це не тільки проблема, тому що люди не викидають, проблема в тому, що потужностей з переробки пластику немає. Це не тільки проблема нашої країни", – додає експерт.

"Кожен кілограм, кожна тонна, які не доїжджають до полігону, – це вже добре. Але ж питання в іншому. Питання в тому, що далі 95% захоронять. І в цьому є проблема. Реалізація цієї програми може свідчити про те, що, на жаль, без створення галузі переробки твердих побутових відходів, без створення потужностей для комплексної переробки відходів, ми далі будемо залишатися заручниками необхідності просто вивозити сміття з міста і захоронювати деінде".

Фото: УНІАН