Про що попереджає британська розвідка українського президента. Коментар ексзаступника голови СБУ

Про що попереджає британська розвідка українського президента. Коментар ексзаступника голови СБУ

Видання “Дзеркало тижня”, повідомило про те, що в Лондоні президент Володимир Зеленський мав зустріч з головою британської розвідки Мі-6 Річардом Муром. Йшлося про три речі: атаки влади на антикорупційні органи, війну на сході та оточення самого українського лідера. Видання зазначає, що на зустрічі не було нікого з Офісу Президента, лише голова СБУ Баканов. Йдеться про те, що британці бачать як витікає інформація з України. Президент підтвердив факт зустрічі, але заперечив інформацію, яку розповсюдило “ДТ” про склад осіб на цій зустрічі та теми, які на ній обговорювались. Всі повідомлення в ефірі Українського радіо проаналізував генерал-майор запасу, ексзаступник голови СБУ Віктор Ягун.

0:00 0:00
10
1x

На думку Віктора Ягуна, зустріч президента з розвідкою іншої країни – це вийняток. "На цій зустрічі було досить обмежене коло осіб. І подається інформація журналістами про цю подію, розписуючи її по пунктам, то мені здається, що це не є "чистою монетою".

Екссиловик вважає, що подібні дописи підривають довіру партнерів до української влади: "Інформація, що я бачив, каже про те, що це чергове джерело – з оточення президента. А друге, я думаю, що йшлося про те, що президент України підписував багато документів, які були пов’язані з нашою обороною і безпекою. І, зрозуміло, що є частина з оточення президента, яка не має доступу до інформації, яку мають він і голова СБУ".

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що зустріч була і частково розповів журналістам про зміст розмови. Він зазначив, що інформація , подана ЗМІ, була не коректною, тому що на зустрічі був інший склад. До того ж, Зеленський заперечив список питань, які поширило видання. "Ці питання не розглядалися. Всього обсягу запитань із нашої двогодинної зустрічі, яка складалася із інформації про допомогу і захист нашого суверенітету і територіальної цілісності, деталі, які я не можу зараз розповсюджувати. Якраз вони сказали, що у нас велика проблема з тим, що ЗМІ фінансуються не тільки українцями. Тому головне питання, якраз про те, що потрібні незалежні ЗМІ, які захищають наш суверенітет", – розповів глава держави.

Про проблему комунікації в Україні та винятковість зустрічі

В Україні є труднощі з комунікацією, говорить генерал-майор СБУ Віктор Ягун. "У нас немає чіткої позиції Офісу Президента. Вона є – пост-фактум. І ми бачили біду, яка сталася з інформаційним масивом по так званій операції "Вагнера", що і досі не розуміємо, що насправді відбувалось. Справжні фахівці і не хотіли коментувати ці речі. Боляче було спостерігати, як журналісти проводять розслідування, а фахівці відповідають, що треба дочекатись офіційної інформації, коментарів".

Така ж ситуація склалася і в цьому випадку, коли президент сказав, що не увесь склад делегації може бути присутнім при окремих зустрічах, розповідає Ягун: "Вдумайтесь, є величезна проблема з фінансуванням окремих ЗМІ, які видають інформацію, яка є неправдивою. І це величезна проблема, яка виглядає так, що наші партнери хочуть допомогти. У нас є спеціальний департамент в СБУ, який займається і протидією інформаціно-психологічному впливу. І тому, власне, був присутній на цій зустрічі Баканов".

Віктор Ягун підкреслює винятковість особистої зустрічі глави британської розвідки з президентом іншої держави: "Думаю, що була надзвичайно серйозна інформація, у тому числі, щодо сходу України, і можливих дій агресора у майбутньому. І, на жаль, є велика небезпека витоку такої інформації з української сторони. Тому, напевно, не були використані ті канали зв’язку, які є для термінового зв’язку".

До такої зустрічі ексзаступник голови СБУ ставиться як до великої довіри: "У 2014-ми році ми проводили неодноразові зустрічі з представниками різних спецслужб, і нам майже завжди відповідали: "ми поважаємо ваше прагнення до збереження незалежності, але, може пройти три-чотири роки, і ви розвернетесь в зовсім іншу сторону. І ту інформацію, що ми вам передали, будете передавати нашим недругам".

Що ж до витоку інформації з ОП, Ягун сподівається на адекватну реакцію самого Зеленського на це: "Пройде "зачищення", і ситуація буде надалі нормальною".

фото - president.gov.ua