Українська "Атлантида": як створювався та відбирався фільм, який "поїде" від України на "Оскар"

Українська "Атлантида": як створювався та відбирався фільм, який "поїде" від України на "Оскар"

Вчора оскарівський комітет обрав національного претендента на премію Американської кіноакадемії "Оскар" в категорії "міжнародний повнометражний фільм". Боротися за цю премію від України поїде художній фільм-драма "Атлантида" Валентина Васяновича про наслідки війни на Донбасі. Детальніше про відбір фільму, як створювалася картина та які в неї шанси перемогти радіо Культура розповіли голова оскарівського комітету Алік Шпилюк та режисер Валентин Васянович.

0:00 0:00
10
1x

Як обирався фільм, який Україна висуває на "Оскар"

Цьогоріч члени оскарівського комітету обирали з-поміж трьох стрічок: окрім "Атлантиди" Валентина Васяновича, розглядали також фільм "Мої думки тихі" Антоніо Лукіча та "Земля бракитна ніби апельсин" Ірини Цілик. 

Світова прем’єра "Атлантиди" відбулась на Венеційському кінофестивалі минулого року у секції "Горизонти", де картина здобула нагороду за найкращий фільм. А нещодавно стало відомо, що фільм увійшов у довгий список премії Європейської кіноакадемії. Українська премія кінострічки онлайн відбудеться завтра, 26 вересня, в рамках міжнародної конкурсної програми 11-го Одеського міжнародного кінофестивалю. В широкий прокат "Атлантида" вийде 5 листопада.

"Цього року було дуже цікаво: як на мене, це був найскладніший вибір, тому що в нас були три дуже достойні претенденти. Обговорення було дуже гарячим і жвавим і вибір був складним", – розповів Алік Шпилюк.

За словами кінознавця, відбір відбувався за процедурою, прописаною в регламенті Українського оскарівського комітету: "Спочатку проводиться обговорення, де всі члени комітету можуть виказати свої думки з приводу кожного з фільмів. В цьому обговоренні та голосуванні не беруть участі члени комітету, в яких є конфлікт інтересів. Цього року таких було троє: власне Валентин Васянович, який є режисером фільму, Сергій Степанський, який є звукорежисером цього ж фільму, та Денис Іванов, який є дистриб’ютором всіх трьох фільмів-претендентів".

"Після обговорення інші 13 членів комітету таємним голосуванням подали свої бюлетені, де вони відмітили одного претендента, який їм подобається більше всього. І потім лічильна комісія, яка складається з представників трьох організацій-засновників оскарівського комітету – Держкіно України, спілка кінематографістів і Асоціація продюсерів – підрахували голоси і оголосили результат", – розповів Шпилюк. 

Як кінознавець, він зауважив, що його особисті враження про фільм "Атлантида" дуже високі: "Але я не буду казати за що я голосував і не можу багато розповідати про фільм, тому що сьогодні починається Одеський міжнародний кінофестиваль і "Атлантида" бере участь в конкурсі".

Найбільшим успіхом України на "Оскарі" був минулий рік, коли стрічка "Додому" Нарімана Алієва потрапила в long list номінації, що, за словами Аліка Шпилюка, означає, що в Академії не було жодних технічних зауважень до фільму: "Зараз також ми впевнені, що технічних зауважень до "Атлантиди" не буде, тобто за технічними параметрами він має бути включений в long list. Що стосується short list, то це дуже довга і серйозна робота, яка потребує дуже багато зусиль і коштів. Тут все буде залежати від продюсерів фільму, яким чином вони будуть просувати фільм до американської кіноакадемії. Як на мене, у фільму "Атлантида" найбільше шансів за останні шість років".

Як створювалась українська "Атлантида"

"Спершу я був документалістом і коли бачу фактури, ситуації людей, то вони мені підказують, як краще це знімати. З самого початку я хотів зробити сучасну історію про протистояння. Але коли почав працювати над сценарієм, то зрозумів, що виходить досить жанрове кіно, котре мене дратує стандартними драматургічними колізіями. З часом з’явилась ідея перенести дію в майбутнє і фактично показати результати війни, бо всі відео розпочинаються по-різному, а закінчуються однаково: розрухою, смертями, ексгумацією", – розповів про створення фільму Валентин Васянович

Прийом перенесення в майбутнє, як зауважив режисер, звільнив його від необхідності пояснювати міжнародній аудиторії політичний контекст: "На це пішло би дуже багато часу і не факт, що глядач би зрозумів. А так я перестрибую в майбутнє і на перший план виходять екологічні проблеми, проблеми руйнування інфраструктури та проблема посттравматичного синдрому, руйнування психіки героїв під час війни".

Події фільму "Атлантида" відбуваються у 2025 році і показують Україну після перемоги у війні з Росією.

"Як оптиміст і патріот, я не можу думати, що ми отримаємо поразку в цій війні. Я вірю, що ми переможемо. Єдине, що я фільм знімав до зміни політичного курсу і оптимістично вірив, що до 2025 року ця війна може закінчитися. Але на сьогоднішній день я розумію, що все це буде набагато довше", – підсумував режисер Валентин Васянович.

ФОТО: www.facebook.com/atlantismovieua