Депутати ініціюють обов'язкову реєстрацію тварин: що варто про це знати

Депутати ініціюють обов'язкову реєстрацію тварин: що варто про це знати

Група депутатів зареєструвала законопроект "щодо відповідального поводження з домашніми та дикими тваринами, які утримуються у неволі", який передбачає обов'язкову реєстрацію всіх домашніх тварин. Більше про це в ефірі Українського радіо розповіла віце-президент Асоціації зоозахисних організацій України Марина Суркова.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Одна половина зоозахисників виступає за реєстрацію тварин, інша ─ проти. Проте більшість зоозахисників все ж за реєстрацію, тому що це певна відповідальність власників тварин. Я притримуюсь нейтральної точки зору, тому що реєстрація тварин ніяк не вплине на зменшення чисельності безпритульних тварин на вулицях України, але все-таки дасть змогу власникам тварин, у разі якщо тварина загубиться, повернути її додому. Але лише у тому випадку, якщо всі будуть оснащені зчитувачами чіпів", ─ зазначила Марина Суркова.

У разі якщо тварина помирає, власник повинен про це прозвітувати.

"Це відбувається точно так, як реєстрація шлюбу, а потім реєстрація розірвання шлюбу чи реєстрація смерті фізичної особи. Так само відбуватиметься реєстрація тварини або реєстрація її смерті. Власники будуть зобов’язані подавати ці дані реєстру. Власники повинні бути відповідальними. Якщо вони взяли собі тварину, то повинні "заморочитися": доглядати за нею, возити в лікарню, стерилізувати", ─ сказала Суркова.

Суркова зауважила, що буде чітко визначений перелік тварин, на які поширюється дія цього законопроекту. Це стосується і диких тварин, які будуть утримуватися в неволі.

"Це не стосуватиметься тварин, які знаходяться у заповідниках чи в напіввільних умовах. Будуть обліковуватися лише ті, які утримуються в неволі, і буде певний перелік. Не можна сказати, що змусять абсолютно всіх тварин облікувати", ─ додала вона.

Зазначимо, ідентифікацію і реєстрацію тварин робитимуть ветеринари через спеціальні бази даних і Єдиний державний реєстр тварин.

У цьому реєстрі будуть дані про власника тварини;місце, де живе тварина;вид, породу, кличку, дату народження, щеплення тварини;ідентифікаційний номер;особливі прикмети (наприклад, каліцтво).

Новонароджену тварину треба буде реєструвати після того, як їй виповниться три місяці.

Передбачається, що за реєстрацію не треба буде платити ветеранам війни, людям з інвалідністю І та ІІ груп та малозабезпеченим сім'ям. Благодійні організації зможуть реєструвати безпритульних собак і кішок за гроші місцевих бюджетів.

Транспортувати незареєстрованих тварин заборонять.

Фото: pexels.com