Затриманий Шайтанов може бути включений до списків на обмін — генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун

Затриманий Шайтанов може бути включений до списків на обмін — генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун

Сьогодні затримали генерал-майора Валерія Шайтанова, якого підозрюють у державній зраді та вчиненні терористичних актів, зокрема, у підготовці вбивства добровольця Адама Осмаєва. За версією СБУ, Шайтанов, який раніше керував Центром спецоперацій "А" СБ України, співпрацював з ФСБ ще з 2014-го року.

0:00 0:00
10
1x

"Я думаю, що він (генерал-майор Шайтанов — ред. ) завдав Україні значної шкоди", — вважає ексзаступник Голови Служби безпеки України (з березня 2014 по червень 2015 року) Віктор Ягун. "Враховуючи, що Шайтанов був оперативним співробітником, доступу до оперативних справ він не мав. Але, ФСБ завжди цікавили дані про офіцерів, телефони, списки — це все було в його доступі". Тим більше, що він "обіймав посаду, яка відповідала за проведення бойових операцій в зоні АТО, і це починалося ще з 14-го року".

Ягун припускає, що в Російської Федерації є більш високопоставлена агентура. "А він (генерал-майор Шайтанов — ред.) був агентом-виконавцем, який здійснював певну роль, але в останній момент був відсторонений від служби, тому, не думаю, що він мав перспективу".

Однак, ексзаступник голови СБУ не відкидає, що затриманий генерал-майор може бути включений у списки на обмін. "Я думаю, що Російська Федерація піде на обмін, це буде один із пріоритетів — забрати цю людину до себе. Тому що для них головне, щоб він не заговорив і не був свідком у якихось більших процесах щодо використання наших громадян для терористичної діяльності офіційними органами Російської Федерації".

Ще 2014-го СБУ піднімала питання щодо очищення кадрів. "Це, в основному, було Кримське управління, частково Луганськ, Донецьк. І ми тоді ставили питання, що необхідно проводити жорсткі заходи з фільтрації усіх співробітників, незважаючи на їхні колишні здобутки перед Службою та Україною на предмет очищення СБУ. На жаль, у той час таке рішення не було прийняте".

"Як показав досвід країн Балтії, які раніше пройшли період адаптації колишніх співробітників КДБ у свої спецслужби, — говорить Віктор Ягун, — і вони прийшли до висновку, що поки у рядах їхні спецслужб будуть колишні співробітники КДБ, або їх нащадки, доти у них будуть проблеми".

фото - СБУ