Хроніка виборчих перегонів у США: суперповернення Байдена та подальша доля "українського питання"

Хроніка виборчих перегонів у США: суперповернення Байдена та подальша доля "українського питання"

Чому Джо Байден знову став одним із лідерів серед претендентів від демократів і чому вчорашні фаворити вийшли з перегонів, зокрема, Піт Бутеджедж і Майкл Блумберг? Чим ближче до виборів США, тим цікавіше. Ірина Соломко, кореспондентка “Голосу Америки” в етері Українського Радіо пояснила як Супервівторок змінив хід передвиборчої кампанії демократів та якої тактики дотримується республіканець Дональд Трамп.

0:00 0:00
10
1x

"Вибори ці дуже непередбачувані, тому не варто було нікого знімати з обертів", — каже кореспондентка "Голосу Америки" Ірина Соломко про демократичні праймеріз і вихід Джо Байдена на передній план у Супервівторок.

На праймеріз які пройшли у Супервівторок  (Супервівторок  — національне голосування одразу в 16 штатах на внутрішньопартійних праймеріз демократів, де визначається єдиний кандидат у президенти — ред.), згідно з попередніми прогнозами, лідирує колишній віцепрезидент Джо Байден. 

Пояснення, чому Байден повернувся у перегони, просте, каже Ірина Соломко. "Після праймеріз у Південній Кароліні, коли він отримав просто блискучу перемогу, кілька кандидатів сказали, що вони закінчують перегони і більше не будуть змагатися і закликали, відповідно, своїх прихильників підтримати Джо Байдена. Тобто, саме ця конфігурація і допомогла Байдену отримати великий результат, вийти з аутсайдерів і стати номером один чи номером два, бо протистояння з Берні Сандерсом ще триває".

"Навіть Дональд Трамп в інтерв'ю сказав, що він вже був готовий, що Сандерс буде його опонентом і мав для нього стратегію. Він сказав, що якби Елізабет Уоррен, яку теж називають прогресивною кандидаткою у таборі демократів, знялася так само як Піт Бутеджедж на користь Байдена, Сандерс міг би покращити результати, і його відрив був би набагато меншим", — розповіла Ірина Соломко.

Щодо розмов про те, що провідні претенденти доведуть демократів до розколу, то під ними підґрунтя: "Про розкол говорять давно саме прихильники Сандерса, тому що вони досі відчувають гіркоту за те, зо сталося у 2016-му році. Вони досі вважають, що перемога була вкрадена Клінтон (Хіларі Клінтон — колишня кандидатка на пост президента США від демократів — ред.) І зараз багато розмов ведеться, якщо політикум Демократичної партії поставить на Джо Байдена, що він стане основним кандидатом, прихильники Сандерса і справді можуть залишити партію і бути так званими незалежними виборцями. Будуть непрості часи, які переживатиме Демократична партія".

Однак Байден, каже журналістка, "ідеальний" кандидат для Трампа. "По-перше, Трамп — блискучий троль. І він знущається над кандидатами як тільки може, називаючи Байдена "Sleepy Joе", тобто, “Сплячий Джо”. Я думаю, що це його прихильникам дуже подобається, бо він шоумен. І йому є що сказати про Байдена".

Що ж до "українського питання", то воно буде лунати й далі, переконана Ірина Соломко. "У своїх останніх інтерв’ю Трамп звинувачував, що син Джо Байдена незаконно отримав кошти. Якщо Байден буде кандидатом номер один і, відповідно, основним суперником Трампа від демократів, то ця українська карту улітку буде сильніше розігруватися. І, можливо, тиск на Україну посилиться".

У цій ситуації "позиція України навряд чи сильно зміниться". Але "багато буде залежати й від позиції нового генпрокурора та інших правоохоронних органів", — вважає журналістка "Голосу Америки". Але, "і Україна, і США матимуть непросте літо".ю

Вибори президента США пройдуть 3 листопада 2020 року.

фото - з відкритих джерел