Поліграфолог: перевірку на детекторі брехні депутати перетворили в цирк

Поліграфолог: перевірку на детекторі брехні депутати перетворили в цирк

Що таке поліграф та які особливості його роботи? Чому тестування не варто проводити в прямому ефірі, як це зробили представники партії "Слуга народу"? На ці питання в ефірі Українського радіо відповідає поліграфолог, представник Всеукраїнської асоціації поліграфологів Ігор Іщук.

0:00 0:00
10
1x

Ігор Іщук розповів про те, що являє собою поліграф та як він працює. 

"У ЗМІ досить часто лунає фраза "детектор брехні". Насправді немає такого мірила, яке б показувало, що є брехнею, а що є правдою. На сьогодні у нас є чудовий спосіб інструментальної детекції брехні —  використання поліграфа. "Полі" — це багато, "граф" —  писати. Тобто це прилад, який дає змогу записати фізіологічне реагування на пред'явлені стимули поліграфолога. В даному випадку ці стимули — це питання поліграфолога, які ставлять особі, яка проходить тест. Стимулами можуть бути не лише питання, а і картинки, речові докази. Якщо особа здійснила злочин і речовим доказом є ніж, то в ході проведення дослідження особі будуть показані кілька ножів і зафіксовано реагування стосовно того ножа, яким саме було нанесено удар", —  розповів він. 

Ігор Іщук наголосив, що для досягнення максимально достовірного результату, поліграфолог має дотримуватися правил проведення дослідження, які, на жаль, були знівельовані в останні дві доби. Йдеться зокрема про те, що в середу, 23 жовтня, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія й народний депутат від "Слуги народу" Олександр Дубінський в прямому ефірі пройшли перевірку на поліграфі.

"Насамперед ми розуміємо, що подібні тестування ніяким чином не можуть проводитися в прямому ефірі. Я безмежно вдячний Дубінському й голові фракції "Слуга народу" за готовність бути відкритими, доводити правоту своїх слів публічно, бути повністю відкритими до своїх обранців. Я не можу уявити, що це могло трапитись 2-3 роки тому. Проте дану процедуру вони перетворили в свій піар, шоу, цирк. Стосовно того, чому поліграфолог пішов на поступки і провів це тестування в прямому ефірі, то мені важко коментувати вчинки іншої людини. Але все-таки він мав би розуміти, що подібні дії є недопустимими, вони дискредитують цю професію", — розповів Ігор Іщук. 

Поліграфолог зазначив, що є і плюс. "Люди визнали свої помилки, розуміють, що надалі так робити непотрібно. Цей розголос допомагає, щоб у подальшому депутати все-таки пройшли тестування, але відповідно до необхідних правил", — додав він.

За його словами, за останні кілька років попит на поліграфи збільшився в рази. "Чому так відбулося? Правоохоронні органи зрозуміли, що дійсно можна застосовувати цей метод. Він використовувався раніше, і 10, і 15 років тому, але він не був настільки широкомасштабним. На сьогодні у нас є два заклади, які професійно навчають поліграфологів: це Національна академія СБУ і Всеукраїнська асоціація поліграфологів спільно з Одеським національним університетом ім. І. Мечникова. За результатами цього навчання людина отримує диплом державного зразка, який дозволяє їй займатися цією професією".

Ігор Іщук зазначив, що нині правоохоронні органи закуповують український поліграф "Рубікон". 

"Він є новинкою на цьому ринку. За останні 3-4 роки він пройшов досить гарну апробацію, він відповідає кращим показникам, критеріям ціни", — сказав Ігор Іщук. 

Читайте також — Поліграфолог: перевірку на детекторі брехні можуть проводити лише за згоди особи

Партія "Слуга народу" опинилася у центрі корупційного скандалу. У ЗМІ з'явилося повідомлення, що 11 представників фракції партії "Слуга народу" – членів парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики ймовірно отримали по 30 тисяч доларів США неправомірної вигоди за голосування проти законопроєкту про ліквідацію корупційних схем під час оцінки об’єктів нерухомості.

Після цього президент України Володимир Зеленський сказав, що всі члени комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики повинні пройти перевірку на поліграфі. Частина депутатів вже пройшла цю перевірку, причому це робили в прямому ефірі. 

 

САП зареєструвала провадження за фактом можливого вчинення корупційного злочину нардепами від "Слуги народу".