Good Bread From Good People: як почалася історія соціальної пекарні

Good Bread From Good People: як почалася історія соціальної пекарні

На Facebook сторінці пекарні Good Bread From Good People, де працюють люди з ментальною інвалідністю, з'явилося оголошення про закриття. Пекарня залишилася без приміщення і подальше існування бізнесу – під питанням. Без роботи можуть залишитися 11 людей. Про те, з чого почалася історія соціальної пекарні Good Bread From Good People, в ефірі Українського радіо поговорили з її засновником, киянином Владиславом Малащенком.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

23-річний підприємець Владислав Малащенко за освітою лікувальний педагог, однак, реабілітацію людей з інвалідністю свого часу вирішив проводити у власній крафтовій пекарні.

"Так склалося, що я почав цим займатися, була проблема з тим, щоб займатися з дорослими. Але я не хотів займатися з ними в якомусь реабілітаційному центрі. Я хотів працювати з ними, щоб було цікаво. Тому що реабілітаційний центр — як дитячий садок", — говорить Владислав Малащенко.

За його словами, пекарня, в цьому сенсі, ефективніша. Спочатку це просто була ідея, але її допоміг втілити грант. 

"З самого початку була ідея зі столярною майстернею. Я пропрацював там 2 місяці, мені не сподобалось. Це нормально — змінюватись, змінювати професію. Я йшов туди заради практики, щоб зрозуміти, що це таке взагалі. Але якось переніс на собі за день 13 тонн дерева і після цього звільнився, тому що зрозумів, що це — не моє", — пригадує підприємець.

Знайомство з бізнес-школою, яка допомогла йому отримати грант і розвинути бізнес, розпочалося з листа у теці "Спам" і привело до отримання гранту. За його словами, такий проєкт потрібен в Україні, оскільки працевлаштування людей з інвалідністю — питання доволі складне.

"Я написав коментар під відео, і того ж дня, увечері, мені подзвонили та попросили приїхати. Я виграв грант на безкоштовне тримісячне навчання. Мій проєкт був найкращий. Коли ти думаєш, як підприємець, ти думаєш бізнес-речами", говорить підприємець.

Пройшовши тримісячне навчання та отримавши гроші на реалізацію своєї ідеї, 150 тисяч гривень, Владислав почав підбирати команду, та зіткнувся з проблемою пошуку приміщення. Зрештою, за два тижні таки купили обладнання і заселилися в цех та почали працювати. 

Фото: facebook.com

Грантових грошей вистачило десь на перший місяць роботи, тому одразу мусили почати заробляти. Обладнання, матеріали, люди, рецепти — усе це потребувало коштів. 

"Нас просто не розуміли люди, у нас не було попиту. Я зрозумів, що я спробував, але не виходить — я закриваю пекарню. Ми продавали 2 кекси на тиждень, а кекс тоді коштував 120 грн — взагалі нічого заробити неможливо, навіть щоб воно було просто самоокупним. Це було перше вигорання, коли ти розумієш, що — все, більше нічого робити не можеш", — пригадує бізнесмен.

Владислав мав зустрітися з інвестором та повідомити йому про закриття бізнесу натомість 3 дні хворів, а коли прокинувся, зустрівся з товаришем, який порадив не продавати справу і йти далі, поки не закінчаться гроші.

"Це було непросто прийняти таке рішення. Тоді було справді складно", — розповідає Владислав. 

Тепер він — один із найбільш успішних молодих людей в Україні до 30 років, а його пекарня за версією Head Hunter — є найкращим роботодавцем року за 2017 рік. Однак, себе автор стартапу успішним не вважає, оскільки його бізнес, хоч і приносить багато соціальної користі, та приносить недостатньо прибутку. Адже наразі пекарня тимчасово закрилася, хоча за два дні до закриття до неї закупили нове обладнання. У команди, за словами засновника бізнесу, є лише 2 тижні на те, щоб знайти приміщення, людей та вкласти ще грошей, щоб розвиватися далі.

Фото: facebook.com

Останні новини
Ніхто не очікував, що такого ляпаса імперській політиці дасть якийсь український кінорежисер —  Брюховецька
Ніхто не очікував, що такого ляпаса імперській політиці дасть якийсь український кінорежисер — Брюховецька
Іде наступальна перевірка боєм, яку роспропаганда намагається роздути, як повномасштабний наступ
Іде наступальна перевірка боєм, яку роспропаганда намагається роздути, як повномасштабний наступ
На "єВідновлення" держава використала понад 10 млрд гривень – Шуляк
На "єВідновлення" держава використала понад 10 млрд гривень – Шуляк
Шуляк: до війська може мобілізуватися понад 20 тисяч засуджених
Шуляк: до війська може мобілізуватися понад 20 тисяч засуджених
Любов і закрутки: Vitaliia видала пісню до Дня Матері
Любов і закрутки: Vitaliia видала пісню до Дня Матері
Новини по темі
"На одного безробітного дві вакансії", — директор Київського обласного центру зайнятості
"Муніципальна няня", "Помічник ветерана" та мультидисциплінарні команди — Жолнович про трансформації соцпослуг
"Комунікація – це слабка ланка і системи охорони здоров'я, і армії". Полек про підтримку військових після поранень
Зареєструватися ФОПом легко, а знятися з обліку складніше — Продан
"Бізнес — не "торгаші" й не "базарники". Забловський про підприємництво і владу