В МОЗ не підписуються критично важливі для пацієнтів документи про поставку ліків –"Пацієнти України"

В МОЗ не підписуються критично важливі для пацієнтів документи про поставку ліків –"Пацієнти України"

Оголошення Міністерства охорони здоров'я про відкриття Офісу пацієнта замість гарячої лінії – це лише форма, а не зміст діяльності. Зміст полягає в тому, що зараз в міністерстві не підписуються критично важливі для пацієнтів документи про поставку ліків, що й спричиняє навал дзвінків та звернень від громадян. Про це Українському радіо розповіла виконавий директор благодійного фонду "Пацієнти України" Інна Іваненко.

"Зараз МОЗ реагує тільки на тих пацієнтів, які приходять з пікетами. Тоді з міністерства виходять до людей і починають проводити діалог. Нам на сьогоднішній день на жодне наше питання не вдалося отримати відповіді. Тому тут я би говорила не про форму, тому що Офіс пацієнта – це по суті розширена гаряча лінія, але яка буде працювати. Вона безумовно потрібна, проте чи зможе сама пані Зоряна на це все реагувати та підписувати відповідні документи на звернення – це велике питання. Оскільки зараз, на жаль, в МОЗ не підписуються критично важливі документи для пацієнтів про доставку лікарських засобів до пацієнта, в лікарні, в регіони", – розповіла Інна Іваненко.

На її думку, варто більше концентруватись на суті роботи МОЗ: "Воно повинно в першу чергу виконувати найважливіші функції, які на нього покладені – забезпечувати лікування людей. Тоді й звернень буде менше. Тому що зараз дуже багато звернень надходить на нашу організацію про те, що перерви у лікуванні, люди за власний кошт збираються їхати за кордон купувати ліки, які їм держава їм спочатку забезпечувала, а зараз є проблема, адже ліків немає".

"Щодо проблем в комунікації, йдеться про період, коли зайшла нова міністр, це вже близько місяця, як вони на своїх посадах, проте жодного документу, який би розблокував поставки лікарських засобів, немає. Найкритичніше, що хвилює зараз пацієнтів – це ліки, адже вони потрібні їм завжди і переривати цей складний процес забезпечення лікарськими засобами не можна в жодному разі. Попереднє керівництво міністерства робило все дуже чітко і вчасно, а зараз документи не підписуються і взагалі ніхто процесом закупівель не керує. Групи, які затверджують документи щодо прийняття рішень про закупівлі не збираються. Ми зараз знаходимося в дуже критичній ситуації", – наголосила директор благодійного фонду

Вона стверджує, що в міністерстві такий пробіл у роботі ніяк не пояснюють: "Спочатку говорили, що не призначений був довго профільний заступник, проте  з понеділка він вже призначений, а робота так і не відновилася. А для того, аби вирішилась ця ситуація є всі інструменти, потрібна лише політична воля та грамотне керівництво".     

Нагадаємо, найближчими днями в Міністерстві охорони здоров'я обіцяють створити Офіс пацієнта. Його очолить новопризначена міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька.

ФОТО: Укрінформ