Що подивитись: драма Педро Альмодовара "Розірвані обійми"

Що подивитись: драма Педро Альмодовара "Розірвані обійми"

Культовому іспанському режисеру Педро Альмодовару 25 вересня виповнилося 70 років. На честь ювілею сьогодні подивимося стрічку "Розірвані обійми", яку Педро Альмодовар зняв у 2009 році.

0:00 0:00
10
1x

Сюжет

Переповідати сюжет цього кінофільму – усе одно, що переповідати сюжет мексиканського серіалу. Живе собі сценарист Гаррі Кейн, який вже 14 років нічого не бачить. Живе, як самотній чоловік, та ще й незрячий. Коли-не-коли випадає інтрижка на вечір, а частіше – касети з кінокласикою та компанія кількох відданих людей: це мати-одиначка Джудіт, його подруга і партнерка в кіно, та її дорослий син Дієго. Вони піклуються про Гаррі, як про рідного.

Тим часом на іншому кінці Мадрида помирає старий мільйонер Мартель. Його син має не найкращі спогади про батька та хоче зняти викривальний байопік. Приходить, звичайно ж, до Гаррі. Той не просто відмовляє – він буквально випихає гостя за поріг. Дієго не може зрозуміти, чому, і намагається розпитати Гаррі та Джудіт. Але вони мовчать, тому що цей візит нагадує про дещо, про що обоє воліли б забути – події 14-річної давнини, коли Гаррі втратив зір, кохання, справжнє ім’я та свою найбільшу пристрасть – фільми.

Чому треба дивитись?

Бо це – Альмодовар. І він балансує на перетині трилера, мелодрами і авторського кіно. Спочатку все дуже скидається на стьоб, банальна детективна історія – він, вона та інша, і класичні мотиви, які ним рухають: зрада і ревнощі. Сюжетні кліше: мільйонер, який спонсорує свою протеже, зрадлива коханка, яка падає зі сходів, і ще багато такого іншого. Та якоїсь миті цей тролінг перетворюється на серйозне кіно, ліричну трагедію, де кожен – жертва самого себе. І в цій непомітніій метаморфозі – загадковий та ексцентричний Альмодовар.