Як відбирають фільми, які фінансуватимуться за державний кошт — пояснюють голова Держкіно і журналістка

Як відбирають фільми, які фінансуватимуться за державний кошт — пояснюють голова Держкіно і журналістка

Як відбувається відбір українських кінострічок, які фінансуватимуться за кошти державного бюджету та чи є чинна процедура прозорою та чесною, розповіла в ефірі Радіо Культура кіножурналістка Олеся Анастасьєва.

"В Україні відбувається процес пінчингу, тобто конкурс на виділення державних грошей. У першому турі відбувається подача документів, з якими ознайомлюються експерти. Пізніше відібрані конкурсанти представляють свої проекти. Власне, експерти й вирішують чи давати на це гроші, чи ні", — розповідає Олеся Анастасьєва.

 

Журналістка пояснює, хто саме є екпертами, які відбирають кінострічки, які фінансуватимуться з державного бюджету: "Є дві системи оцінювання: на першому турі читає експертна комісія, в яку входять сім людей, що мають не менше 3 років досвіду у кіновиробництві. Над ними ще є рада, куди входять інші представники кіногалузі. Їхнє рішення остаточне".

 

"Відповідно до ухваленого рішення державне фінансування має отримати 101 стрічка, а сама виділена сума з казни складає понад півтора мільярда гривень", — зазначає журналістка.

 

Експертна комісія, як стверджує журналістка, має включати в себе працівників кіноіндустрії, Держкіно має відсіювати людей, які такого досвіду не мають: "Але серед експертів є, наприклад, Олександр Красовицький, видавець "Фоліо". Він не має досвіду, тому Держкіно правила написало, а потім самостійно їх порушило".

 

За словами Олесі Анастасьєвої, гроші мали отримати стрічки, які набрали 35 балів, проте пізніше прохідний бал підняли: "Держкіно виявило, що в них не вистачає грошей і для всіх, крім дебютів, бал підняли до 38. Лишились проекти між 35 і 38, частину з яких точково все ж вирішили профінансувати. Але один з експертів, Алік Шпілюк, почав лобіювати фільм Альони Дем'яненко "Блакитний лев", який набрав менше 35 балів. Тобто багато проектів понад 35 балів не пройшли конкурс, а тут проект просить 25 мільцонів гривень і повне фінансування, хоча знаходиться нижче прохідної межі. Деякі проекти над ним просили неповне фінансування, тобто 25 мільйонів вистачило б на кілька проектів".

 

Голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко в свою чергу заявляє, що жодних порушень не було: "Всі кандидатури членів Експертної комісії вибирали жеребкуванням на підставі подань кіноорганізацій. Щодо ради, то вона мала право ухвалювати рішення, за законом саме вона визначає фільми, які отримають державне фінансування. Висновки експертів мають для ради рекомендаційний характер і рада може підтримувати фільм, навіть якщо його не підпримати експертні комісії. Тому перелік переможців може подобатись чи ні, якщо немає процесуальний порушень з боку ради, це остаточне рішення у межах повноважень ради. Тим паче, члени ради призначені урядом, а не Держкіно".

ФОТО: pixabay