Чому шкідливо відмовлятися від сніданку — пояснює гастроентерологиня

Чому шкідливо відмовлятися від сніданку — пояснює гастроентерологиня

Чим корисний ранковий прийом їжі та чому не варто відмовлятися від сніданку, в ефірі програми "Без стереотипів" на Радіо Промінь розповіла лікар-гастроентеролог-дієтолог Галина Незговорова.

Ведуча:

Ірина Коваль

Моя мама з дитинства повторювала мені таку приказку: "Сніданок з’їж сама, обідом поділись із другом, вечерю віддай ворогу". З давніх часів люди вважали, що сніданок — це найголовніший прийом їжі за весь день.

Але що відбувається у наш час, особливо у мегаполісах? Люди пізно лягають спати, тож їдять до опівночі; відповідно, зранку не можуть прокинутися вчасно, поспішають на роботу чи на зустріч, випивають чашку кави — і біжать. Можуть не їсти до обіду, а дехто і пообідати не встигає. Увечері усе повторюється знову: пізня вечеря затягується до ночі.

Здається, сучасні люди забули, як то ароматно і тепло прокинутися зранку від пахощів свіжоприготованих сирників чи млинців з ягодами, пити трав’яний чай чи заварити свіжозмелену каву. Є навіть люди, які свідомо відмовляються від сніданку і кажуть, що не можуть нічого "увіпхнути" у себе зранку.

Лікарка Галина Незговорова переконана: щоб організм почав працювати, його зранку треба "запустити" за допомогою прийому їжі.

"Наприклад, у травній системі у нас є жовчний міхур. Це дуже важливий орган, який є резервуаром для накопичення жовчі, а вона накопичується упродовж ночі. Коли ми зранку прокидаємося, наша система травлення вже готова до того, щоб ми починали щось робити. Жовчний міхур наповнюється за ніч, і жовч потребує викиду. Ми стимулюємо жовчний міхур, коли ми снідаємо будь-якою їжею. Міхур скорочується, виділяє жовч. Тим самим ми запобігаємо розвитку жовчнокам’яної хвороби, інтоксикаційних процесів".

Допомогти організму "запуститися" зранку може будь-яка їжа: каші, йогурти, смузі, навіть глазуровані кульки і шоколадне печиво, хоча лікарі й не радять їх вживати через надмір цукру.

"Якщо ми зранку з’їмо хоча б невеличку кількість їжі, тобто снідаємо, ми запускаємо усі процеси травної системи. А коли гарно працює травна система і організм отримує через кров усю необхідну кількість поживних речовин, вітамінів і мінералів, у нас буде геть усе гарно працювати", — пояснює гастроентерологиня.

Раніше стоматологиня розповіла, чи може вживання таблеток кальцію вплинути на здоров’я зубів.

Фото pexels.com