Чи допоможе вживання кальцію вилікувати зуби — пояснює стоматологиня

Чи допоможе вживання кальцію вилікувати зуби — пояснює стоматологиня

Чи варто лікувати зуби кальцієм, в ефірі програми "Без стереотипів" на Радіо Промінь розповіла лікарка-стоматологиня Олена Заблоцька.

Ведуча:

Ірина Коваль

Про здоров’я та міцність зубів і кісток, підтримання м’язів та серця, нормальної роботи нервової системи в організмі людини дбає мінерал кальцій. 99% кальцію, які є в організмі, містяться у кістках та зубах. Якщо зібрати увесь кальцій, який є у вашому організмі, він би помістився у невеличкій сумочці і важив би близько 1 кг.

Кальцій часто додають до інших вітамінів, продуктів харчування та напоїв, бо наш організм дійсно потребує його. Кальцій — дуже популярний мінерал, тому навколо нього є безліч вигадок.

Наприклад, існує стереотип про те, що кальцій нібито здатен вилікувати зуби.

"Це неправда. Кальцій не лікує зуби, — заперечує стоматологиня Олена Заблоцька. — Кальцій у таблетках може призначати лише лікар-педіатр, і лише після того, як він матиме аналізи на руках, у яких будуть дані про те, що кальцію в організмі бракує. На жаль, бувають випадки, коли приходять батьки і кажуть, що вони чекають, поки кальцій вилікує зуби. Діти мають чорні цяточки на зубах, діти мають карієс, а їм призначають кальцій. Зуби потрібно лікувати у стоматолога".

Олена Заблоцька також наголосила, що призначати кальцій у таблетках може тільки лікар-педіатр за результатами аналізів, і навіть стоматологи не мають права такого робити. Ба більше, лікарка не радить вдаватися до самопризначення ліків.

Раніше стоматологиня розповіла, як обрати зубну щітку.

Фото pexels.com