Перейменування Адміністрації президента в Офіс дозволить Богдану обійти законодавство про люстрацію — Мінаков

Перейменування Адміністрації президента в Офіс дозволить Богдану обійти законодавство про люстрацію — Мінаков

Перейменування Адміністрації президента в Офіс президента дозволить Андрію Богдану залишитись на посаді без порушення люстраційного законодавства, бо в чинному законі немає посади "очільник офісу", розповів Українському радіо в програмі «Сьогодні.Зранку» політичний експерт Олексій Мінаков.

Ведучий:

Богдан Буткевич

"Якщо говорити про аналіз діяльності президента Володимира Зеленського, то місяць роботи — це дуже короткий термін для висновків і якихось прогнозів", — каже Олексій Мінаков.

За його словами, у внутрішній політиці протягом цього періоду нічого не відбулось, але в президента дуже обмежені повноваження в цій сфері, а уряду чи  коаліції, які б підтримували гаранта, немає. В зовнішній політиці, говорить експерт, відбулися перші оглядини: перші візити до Брюсселя, Парижа, Берліна, які, проте, не обійшлись без курйозів.

"Ключовий посил нового президента: принаймні в риториці Володимир Зеленський продовжує проєвропейську політику Петра Порошенка", сказав Олексій Мінаков.

"Найбільш дражлива тема — це кадрова політика: Зеленський критикував Порошенка за те, що той призначав своїх кумів та сватів, проте сам формує своє коло за тим самим принципом. Президент обирає людей не за рівнем того, наскільки вони класні, а наскільки вони близькі до самого Зеленського", — звертає увагу політичний експерт.

Також широко обговорюється й тема перенесення Адміністрації президента та її перейменування: «Перейменування Адміністрації президента в Офіс дозволить Андрію Богдану залишитись на посаді, не порушуючи законодавства про люстрацію, адже в люстраційному законодавстві не передбачено посади «керівника Офісу президента». Більше того, в зв’язку з реструктуризацією адміністрації можна позвільняти всіх, хто нелояльний до нового президента".

На думку Олексія Мінакова, сама ідея перенесення урядової будівлі в нове місце не є поганою та вже мала місце на практиці, наприклад, в Грузії, де Саакашвілі переніс багато інституцій, зокрема й парламент.

"Але у разі перенесення офісу до Українського дому, все має досить дивний вигляд: Український дім така ж "совкова" будівля, як і АП. Якщо робити осучаснення Українському дому, то чому не можна просто осучаснити нинішню Адміністрацію?", зазначає експерт.

Підсумовуючи, Олексій Мінаков зазначив, що, на його думку, вся історія з перенесенням адміністрації після парламентських виборів відійде на другий план.

Нагадаємо, 20 червня президент України Володимир Зеленський підписав указ № 417/2019 про створення Офісу президента України шляхом реорганізації та скорочення чисельності працівників Адміністрації президента України. 

Слухати повну версію.

 

ФОТО: сторінка Facebook Олексія Мінакова