Міністр закордонних справ Литви Лінкявічус: робоча група ЄС розгляне додаткові секторальні санкції проти Росії

Міністр закордонних справ Литви Лінкявічус: робоча група ЄС розгляне додаткові секторальні санкції проти Росії

Робоча група Європейського Союзу має розглянути додаткові секторальні санкції проти Росії у зв’язку з видачею російських паспортів жителям окремих районів Донецької та Луганських областей України, заявляє міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус. В ексклюзивному коментарі Українському радіо він прокоментував зустріч міністрів закордонних справ на саміті Східного партнерства, якими є литовсько-білоруські відносини та якою може бути реакція Євросоюзу на видачу російських паспортів жителям ОРДЛО.

Як Ви оцінюєте зустріч міністрів закордонних справ у контексті перспектив Східного партнерства?

— Сама зустріч навряд принесе щось нове, неочікуване, того, що ми не знаємо. Потрібно рухатися вперед за тими лініями, які вже окреслені, аби працював принцип самовизначення. Всі 6 членів цієї програми дуже різні. Очікування теж дуже різні. І рівень співпраці з Європейським Союзом також не можна порівнювати.

Щодо позиції Литви до Білорусі та інфраструктурних об’єктів, якою вона є?

— Якщо говорити коротко, це атомна стація. Це об’єкт підвищеної чутливості. Як на мене, це створює певний стандарт спілкування з такими країнами. Не тільки Білорусь, а й інші країни будуть ставити атомні станції, будуть норми безпеки, якісь стандарти. На наше переконання, вони не дотримуються. Відповідно, такою є і наша реакція. Селективні відносини з Білорусією будуть продовжуватись. Це стосується економічних зв’язків, транспорту, діалогу щодо спрощеного візового режиму, діалогу щодо модернізації країни тощо. Залежно від ініціативи Білорусі, є сфери, до яких ми будемо підходити позитивно. Але якщо ми будемо бачити якісь проблеми, ми також про це будемо відкрито говорити.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін на саміті підіймав питання російських паспортів…

— Ми теж підіймали це питання досить давно. Я говорив, що нам теж обов’язково потрібно реагувати. Тому у робочому порядку подивимось, у кого які настрої.

Є якісь конкретні позиції? Коли на них варто очікувати?

Конкретні пропозиції будуть тоді, коли робоча група розгляне конкретні варіанти. Як мінімум, ми не повинні визначати ці паспорти (російські паспорти, видані жителям ОРДЛО — ред.). Потрібно створити механізм, який дозволить їх виявляти. Потрібно також розглянути можливість про додаткові санкції. Я думаю, логічно говорити саме про секторальні санкції.Ці наші пропозиції висунуті, і ми їх будемо обговорювати з колегами.

Як Ви оцінюєте можливість тиску на Росію після виборів до Європарламенту?

— Зараз складно оцінювати. Потрібно подивитися, яким буде склад, які будуть сили. Якщо будуть переважати популістичні, радикальні сили, то домовитись буде складніше. Звичайно, Європарламент — це важливо. Але більш важливими є позиції урядів. Я думаю, що ми будемо продовжувати такий діалог з Росією, який і був до цього, тобто з принципіальних позицій. Подивимось, як це буде у майбутньому.

Нагадаємо, у  Брюсселі 13-14 травня проходили заходи до 10-ї річниці Східного партнерства: 13 травня  відбулось  спільне засідання міністрів закордонних справ країн ЄС та керівників зовнішньополітичних відомств країн-партнерів  Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови й України. 14 травня відбулась Конференція Східного партнерства високого рівня.

Прослухати повну версію.

На фото — Лінас Лінкявічус