Парламент зараз буде "запобіжником" від будь-яких різких дій Зеленського – політолог

Парламент зараз буде "запобіжником" від будь-яких різких дій Зеленського – політолог

В ефірі "РанокПРО" політолог Олег Саакян розповів, чому без розпуску парламенту новий президент обмежений у своїх можливостях.

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Євген Павлюковський

Олег Саакян наголосив, що Україна залишається парламентсько-президентською республікою, де значний ступінь влади все-таки сконцентрований у Верховній раді.

"Інша справа, що в український традиції поруч з президентом до парламенту заходить його фракція. Як у нас зараз, і президент, і прем’єр-міністр, і більшість у парламенті… І в результаті усе це створює ситуацію повної відповідальності президента, який формально не несе відповідальності, але всі розуміють, що де-факто несе", – пояснив Олег Саакян.

Тому при чинному законодавстві до переобрання Верховної ради парламент має значні повноваження і багато в чому може обмежувати ініціативу Зеленського після інавгурації.

"Парламент є вищим органом влади, а президент є другорядним Якщо президент і парламент не мають спайки між собою у вигляді президентської фракції, і відповідно, свого уряду або своєї квоти в уряді, тоді парламент може відігравати першу скрипку, – розповів політолог. – Тому зараз парламент буде запобіжником від будь-яких різких дій. Так само, як і громадянське суспільство, про яке казали мої колеги".

Читайте також: Зеленському варто вести відкритий діалог з громадянським суспільством – політолог

При цьому Олег Саакян не радить Володимиру Зеленському проводити дочасні парламентські вибори, які гіпотетично він має можливість провести до 27 травня.

"Тоді він позбудеться громовідводу на цей період, який міг би на себе концентрувати увесь негатив. Фактично з моменту, як він заведе свою фракцію до парламенту, суспільство скаже: "Все, Володю. Ти взяв на себе всю відповідальність? Тепер з тебе є спрос". До цього моменту він ще може певним чином з’їжджати на те, що і Гройсман ще сидить, і він несе відповідальність, і парламент щось не підписав або взагалі не дає працювати", – підсумував Олег Саакян.

Нагадаємо, учора відбувся другий тур президентських виборів. Станом на 14:25 опрацьовано 99,03% протоколів по Україні. 73,22%  голосів виборці віддали за Володимира Зеленського, 24,46% – за чинного президента Петра Порошенка. У виборах взяли участь понад 18 млн виборців.

На фото політологи Олег Саакян, Станіслав Шулімов та Антон Суслов