Верещук: зараз є мода на нові політичні обличчя, а Чапутова є новою для Словаччини

Верещук: зараз є мода на нові політичні обличчя, а Чапутова є новою для Словаччини

Зараз є мода на нові політичні обличчя, а Зузана Чапутова є новою та позасистемною для Словаччини, тому вона і перемогла на виборах, переконана президент Міжнародного центру Балтійсько-чорноморських досліджень Ірина Верещук. Про це вона повідомила в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведуча:

Галина Бабій

"Якщо подивитися на біографію пані Зузани, видається, що вона не є системним політиком, ніколи не була на вищих щаблях влади. Вона є правозахисником, адвокатом і майже не має політичного досвіду. Отже, ця перемога не була прогнозованою", — зазначила Ірина Верещук.

Верещук зауважила, що зараз є мода на нові політичні обличчя.

"Зараз є мода на нові політичні обличчя. Зузана Чапутова є новою та позасистемною і не є політиком по своїй суті. Те, що є жінкою, це також є цікавим феноменом, а іншим є те", — сказала вона.

Верещук додала, що українська дипломатія має обережний оптимізм щодо перемоги Чапутової.

"Мені здається, що їй вдасться об’єднати Словаччину, тому що вона не є великою за розміром, вона не є надто конфронтаційно налаштована. Нам цікаве її відношення до Росії. Тому українська дипломатія має обережний оптимізм щодо перемоги Чапутової", — прокоментувала вона.

Нагадаємо, 45-річна юристка та громадська активістка Зузана Чапутова перемогла у другому турі президентських виборів у Словаччині. Вона отримала 58% голосів на президентських виборахі стала першою жінкою в історії Словаччини, яка посіла цей пост.

Прослухати повну версію.

На фото — Зузана Чапутова, REUTERS