"Найгірший варіант — якщо ми отримаємо ще одного Орбана" — Панченко про вибори у Словаччині

"Найгірший варіант — якщо ми отримаємо ще одного Орбана" — Панченко про вибори у Словаччині

Результати парламентських виборів у Словаччині не збіглися з очікуваннями багатьох спостерігачів та навіть екзитполу, який пророкував перемогу дружній до України "Прогресивній Словаччині" (отримала майже 18%). Найбільше голосів, майже 23%, отримала антиукраїнська партія Smer-SD колишнього прем’єра Роберта Фіцо. Чи вплине перемога проросійської партії на взаємини з Україною, адже Словаччина допомагає нашій країні від самого початку великої війни, першою дала нам ППО С-300 та літаки МіГ-29, постачала боєприпаси та гелікоптери, прийняла близько 100 тисяч українських біженців. І зараз відіграє важливі ролі: ремонтна база для військової техніки; виробництво боєприпасів та зброї; один із транзитних та експортних шляхів для української продукції; підтримка України в питанні євроінтеграції. Чи буде створена нова урядова коаліція з потенційно проросійських партій та чому загалом словаки зробили такий вибір? В ефірі Українського Радіо ці питання прокоментував Юрій Панченко, журналіст-міжнародник, редактор видання "Європейська правда".

0:00 0:00
10
1x

 

На фото: Парламентські вибори у Словаччині 30 вересня 2023 р. Фото: Associated Press

 

Чому помилився екзитпол?

Очевидно, йдеться про "ефект сором’язливого виборця". Тому що в партії Фіцо була купа людей, проти яких зараз ведуться кримінальні справи, і багатьом виборцям було просто незручно повідомляти, що вони голосуватимуть за Фіцо. Судячи з опублікованих карт, Фіцо виграв практично по всій Словаччині, окрім столиці та ще кількох великих міст. Очікування негативного сценарію були фактично з кінця минулого року, щойно оголосили про дострокові вибори. Партія Фіцо лідирувала, але в останні місяці почали покращуватися результати "Прогресивної Словаччини", до того ж словаки, що мешкають у Чехії, їхали голосувати на батьківщину. Це давало надію.

Чи достатньо голосів у Фіцо, щоб створити коаліцію та уряд?

На жаль, він може спиратися на голоси Словацької національної партії колишнього спікера Андрея Данко, вона проходить. Але головне питання: як вирішить "бронзовий" фаворит — партія "Голос" Петера Пеллегріні. Тут ситуація складніша. Партію "Голос" створили люди, які вийшли з партії Фіцо, тому більшість із них воліли б створити коаліцію саме зі Smer-SD. У варіанті Smer-SD плюс "Голос" плюс Словацька національна партія коаліція матиме більшість, і це достатньо поганий варіант. Але сам Пеллегріні має розуміти, що йому це не вигідно, адже така коаліція призведе до того, що його партію мʼяко поглинуть "smerівці". Відомо, що до виборів Фіцо пропонував Пеллегріні посаду премʼєр-міністра незалежно від того, який результат отримає "Голос". Про Фіцо кажуть, що він має проблеми зі здоровʼям, лікарі йому не рекомендували часті перельоти, тож посада премʼєра йому не підходить, але посада неформального лідера, що має реальний вплив, його може влаштовувати. Є ще невисокий шанс створити проукраїнську коаліцію, але це можливо за однієї умови — якщо Міхал Шимечко (голова "Прогресивної Словаччини" — ред.) запропонує те ж саме, тобто премʼєрську посаду. Пеллегріні може на це погодитися, хоча й матиме опір всередині партії. У такому разі коаліцію складуть "Прогресивна Словаччина", "Голос", партія SaS та християнські демократи. Дві останні — це праві партії, але вони цілком проукраїнські. Тоді вони можуть не запрошувати блок OL’aNO Ігоря Матовича, популістську силу, від якої можна очікувати чого завгодно. Наразі це єдиний варіант, який був би найкращим для України. Варто памʼятати, що якби вибори не були достроковими, то до Фіцо дійшли б кримінальні справи. Отже, тут питання його власної безпеки.

Було багато свідчень щодо корупції, Фіцо вже відправили у відставку. Чому ж зараз відбулося таке тріумфальне його повернення?

Коли у 2020 році виграла антигітлерівська коаліція, усі очікували від неї якогось прориву. Але вона себе не виправдала. Тоді премʼєром став Ігор Матович, несподівано вигравши вибори завдяки креативній кампанії. Він робив класичні мітинги та ролики щодо розслідування корупції, які дивилася вся Словаччина, і за місяць його рейтинг підскочив удвічі. Але ця людина не здатна працювати в команді, він дуже скандальний, тому коаліцію постійно розривали різноманітні скандали, до того ж на тлі ковіду, а потім війни в Україні. У ситуації, коли всередині коаліції відбуваються постійні конфлікти, ефективність роботи дуже низька. Ще один момент — до коаліції входила партія "Ми — родина", яка зараз не пройшла, вона не брала собі посади в уряді, але отримала посади спікера та генпрокурора, що блокували багато розслідувань. Тому сподівання виборців від 2020 року не виправдалися, коаліція розвалилась і відбулися дострокові вибори.

Колишній прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо прибув до штаб-квартири своєї партії після закриття виборчих дільниць 30 вересня 2023 року у Братиславі, Словаччина. Фото: AP

Що неприємного для України може зробити Фіцо?

Найгірший варіант — якщо ми отримаємо ще одного Орбана. В Угорщині цього дуже очікують, їм некомфортно, що вони зараз одноосібно блокують санкції проти Росії. Якщо блокуватимуть дві країни, їм буде комфортніше. Це найгірший сценарій: країна нам не допомагає, але при цьому старанно блокує західну допомогу. Фіцо загалом прагматик, і зараз він зайняв досить радикальну нішу — це для нього не характерно. Очевидно, Словаччина не буде більше допомагати Україні в передачі зброї, але з іншого боку — в уряді це чудово знали, і фактично вже немає чого передавати, бо вони прискорилися і передали все, що могли. Є військові контракти і з ремонту, і з виготовлення зброї, але це не благодійність, а контракти, які оплачує Захід — і Словаччина отримує гроші. Чи піде Фіцо на розірвання цих контрактів, сумніваюсь. Адже словацька оборонна галузь від цього непогано заробляє, тому навряд чи він буде псувати відносини з важливою галуззю. Я би припустив, що комерційні відносини, зокрема й у військовій сфері, збережуться. Щодо санкцій. Очевидно, Фіцо буде їх критикувати публічно, але чи піде він на конфлікт із ЄС — невідомо. Попереду ще вибори у Польщі. Якщо там прийдуть до влади такі ж радикали, то зовнішній курс Варшави щодо ЄС може погіршитися, і тоді вони зможуть виступати трійкою (Угорщина, Польща, Словаччина — ред.). Якщо ж у Польщі збережеться проукраїнський курс або він стане більш прозахідним, то це буде певним показником для Словаччини. Вона, перебуваючи між Польщею та Угорщиною, буде зважувати і виходити на щось середнє.

Чи захоче Фіцо блокувати вступ України до ЄС?

Здається, що тут навіть позиція Угорщини більш поміркована — вона визнає, що Україна має стати членом ЄС, але не зараз, а колись. Є шанси, що Фіцо не блокуватиме початок переговорів щодо України. Зрештою, якщо він отримає коаліцію, то в ній будуть сили, які не виступають проти України. Той же Пеллегріні, коли був премʼєром, вів цілком прозахідний та проамериканський курс, і він чудово розуміє, чому сталася російсько-українська війна, хто тут винен і що Україна обороняється у цій війні.