Вовкун: львівська вистава "Лоенгрін" — можливо, найсміливіший експеримент з тих, які досі були зроблені

 Вовкун: львівська вистава "Лоенгрін" — можливо, найсміливіший експеримент з тих, які досі були зроблені

Вперше з часу незалежності України у Львові поставили оперу Ріхарда Вагнера "Лоенгрін". Ця вистава — можливо, найсміливіший експеримент з тих, які досі були зроблені, переконаний генеральний директор, художній керівник Львівського Національного театру опери і балету імені Соломії Крушельницької Василь Вовкун. Про це він розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведуча:

Галина Бабій

"Ми справді обрали інноваційний шлях, який передбачає пошуки нових форм, нових стилів, і ми свідомо розуміємо, що це, можливо, найсміливіший експеримент з тих, які досі були зроблені", — зазначив Василь Вовкун.

Василь Вовкун зауважив, що ця вистава передбачалась як дискусія.

"Ми передбачали цю виставу як дискусію, і ця дискусія почалася з моменту запропонованої постановниками концепції. Ця дискусія проводжується у перервах між глядачем, тому що дії сприймаються справді яскраво і охоче. Це власне і є завдання великого мистецтва — викликати роздуми та різні емоції. Тому, мені здається, те завдання, яке ми перед собою поставили, виконується. Ми повертаємось до європейської традиції, яка існувала раніше у Львові. Таким чином, Вагнер повернеться не тільки у Львів, а й в Україну", — сказав він.

Художній керівник наголосив, що той резонанс, який викликала опера "Лоенгрін" позначається на все більшій присутності глядача.

"Що найголовніше, після перших двох постановок дуже пожвавився продаж квитків у касі. І ми відчуваємо, що той резонанс, який викликала опера "Лоенгрін" позначається на все більшій присутності глядача", — додав Вовкун.

Послухати повну версію.

Фото — opera.lviv.ua