Така велика кількість кандидатів може зменшити явку виборців — політичні експерти

Така велика кількість кандидатів може зменшити явку виборців — політичні експерти

Така велика кількість кандидатів може зменшити явку виборців, переконані політичний експерт Володимир Цибулько та політичний оглядач, директор Школи відповідальної політики Андрій Юсов. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" вони прокоментували, чому саме цього року очікується рекордна кількість кандидатів у президенти.

Ведуча:

Галина Бабій

"Потрапляння в рейтинги людей не з політичного поля спровокувало інших охочих побавитись у політику і враховуючи те, що у нас потрійний виборчий цикл, оскільки наступної осені ще й вибори до органів місцевого самоврядування, то засвітитися кандидатом в президенти, а потім балотуватися на голову якось громади громади — це феноменальна технологія. Крім того, ставка робиться на те, що поява у президентських перегонах дає непоганий шанс, особливо тих, хто набирає більше 1 відсотка, потім потрапити у виборчі списки", — зазначив Володимир Цибулько.

Андрій Юсов зауважив, що такий спам кандидатами у списку виборця свідчить про безвідповідальну політику.

"Відповідальної політики тут точно немає. Безумно, далеко не всі мають шанс набрати більше 1 відсотка. Такий спам кандидатами у списку виборця і перетворення виборчого бюлетеня на рулон — це безвідповідальні речі та технології. Така колосальна кількість заяв, майже 9 десятків, означає, що заставу треба збільшувати, має бути інша, більш складна процедура. Зрозуміло, частина цих кандидатів висувається навіть не для того, аби набрати цей відсоток. Хтось, наприклад, продає комісії. Частина, вочевидь, зніметься на підтримку інших кандидатів ближче до 7го числа і в такий спосіб, мабуть, підтримає лідерів перегонів. Але, в цілому, політичний клас має більш відповідально ставитись і не перетворювати на шоу, на профанацію право бути обраним", — прокоментував Юсов.

Політичні експерти висловили думку, що така кількість кандидатів може вплинути на явку виборців і зменшити її.

"Мені здається, що така кількість кандидатів, дещо зіб’є явку виборців. Таким чином, трапиться дещо нижча явка, ніж традиційно, а це — більше 60%", — сказав Цибулько.  

Юсов додав, що "з точки зору явки, ризики дійсно є. Тому важливими завданням і політиків, і громадських активістів, і тих, хто прагнуть захистити, демократію максимально стимулювати явку".

Нагадаємо, станом на 4 лютого, Центральна виборча комісія вже зареєструвала 30 кандидатів у президенти.

Як повідомлялося, Центральна виборча комісія оголосила про початок виборчого процесу з 31 грудня 2018 року, 8 лютого спливає термін прийняття рішень про реєстрацію кандидатами в президенти або про відмову в реєстрації. Вибори президента призначено на 31 березня.Окружні виборчі комісії повинні бути створені до 18 лютого включно, дільничні — до 12 березня.

Центральна виборча комісія 3 лютого завершила приймати документи від кандидатів на посаду президента України. 

Прослухати повну версію.

На фото — Володимир Цибулько та Андрій Юсов