Режисер театру "Почайна" Ірина Стежка: перш за все, театр впливає на енергетику людини

Режисер театру "Почайна" Ірина Стежка: перш за все, театр впливає на енергетику людини

Перш за все, театр впливає на енергетику людини, переконана екс-актриса і режисер провідних столичних театрів, номінантка на премію "Київська пектораль", засновниця театру "Почайна" Ірина Стежка. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" вона розповіла, чому актори прагнуть до свободи творчості та яким, на її думку, має бути сучасний театр.

Ведуча:

Галина Бабій

Театр "Почайна"— це Ваша ініціатива та втілення Вашої мрії?

— Можна так сказати. Коли ти починаєш займатися режисурою, то рано чи пізно ти хочеш мати свій театр. Мені здається, що це чекає абсолютно всіх режисерів. Коли я була тільки актрисою, теж було трішки затісно в рамках концепту режисера. Коли ти актриса, ти більш, глина, фарба, людина, яка створює. Режисура — це набагато більше, тому що режисер творить свої власні світи.

Пошук трупи, відсутність зарплати у перший період…це не зупиняє?

— Підходить такий момент, коли ти розумієш, що перестаєш розвиватися. Ти маєш нову роботу один раз на кілька років. З часом хочеться створити не просто свій театр. Хочеться створити свій власний простір. Я вважаю, що з цього все починається. Все починається з того, який простір ми створюємо для людей, які потім створюють ту чи іншу виставу.

Система короткострокових угод з артистами в театрі теж може причиною того, що люди шукають якихось інших шляхів самореалізації?

— Я думаю, що так. Тому що зараз актори абсолютно беззахисні. Вони всі на договорах. І цей договір або підписують, або не підписують. Але все одно головним є творче бажання щось творити. І якщо люди йдуть, то, перш за все, ними рухає творчість.

Яким має бути сучасний театр? Якою візією Ви керувались, коли створювали власний театр?

— Для мене це більше робота над енергією. Звичайно, театр впливає на думку людини, на емоційний стан, на філософію, на погляд. Але, перш за все, він впливає на енергетику людини. Тому що своєю енергією ми можемо людину зробити більш щасливою й здоровою або навпаки.

Це все тому, що ви займаєтесь медитацією і застосовуєте її у своїй режисерській роботі?

— Так, я з 1993 року займаюсь Сахаджи йогою. Всі ці мої знання, всі енергетичні практики, всі розуміння і бачення свого світу дуже сильно з цим пов’язані.

Ви загадувати, що Ви працюєте як викладач, тобто це своєрідна кафедра?

— Ми відкрили студію при нашому театрі "Почайна". У мене вже є близько десяти учнів. Я не можу сказати, що всі вони будуть акторами. Але приходять люди, для яких те, що вони займаються акторською діяльністю, і вся та робота над голосом, над мовним апаратом, над психофізикою, є для них корисним.

Прослухати повну версію.

На фото: режисер Ірина Стежка