Як можна прикрасити оселю до новорічно-різдвяних свят: поради декоратора

Як можна прикрасити оселю  до новорічно-різдвяних свят: поради декоратора

Декоратор Юлія Богдалова в ефірі Українського радіо в програмі "Жити краще" порадила, як можна прикрасити оселю  до новорічно-різдвяних свят.

Ведучі:

Марина Кулікова, Оксана Маловічко

 

Українські традиції підготовки оселі до новорічно-різдвяних свят

Раніше не було традиції прикрашати ялинку. Ялинка з’явилась пізніше — на початку ХХ століття. В Україні була традиція заносити в дім завчасно до Різдва садове дерево — вишню. У теплі дерево розквітало, це був знак нового життя. Люди вірили, що це гарний знак. Якщо ж вишня не заквітла, то цей було поганим знаком.

В українській традиції взагалі ялинка є не дуже добрим знаком. Її використовували при поховальних обрядах, але це язичницькі традиції, які прийшли до нас дуже давно. Ця традиція з ялинкою поширювалась завдяки німцям у XVII столітті.

Чим оздоблювали помешкання 

Як і раніше, зараз набувають популярності дідухи. Дідух — це наш символ благополуччя, добробуту. Дідухи обов’язково виготовляти пишними та гарними. Крім цього, є декор, який називається "павук". Він виготовляється з соломинок.

Коли в Україні з'явилися гірлянди 

Взагалі Новий рік не святкувався. Було Різдво. Всі ці сучасні гірлянди прийшли з Європи, коли їх почали масово виготовляти.

Як дешево і стильно прикрасити свій будинок

Можна взагалі не витрачати гроші. Гуляючи парком, можна збирати гілочки, які опали, наприклад, з берези, вони гарно гнуться, і з них зробити вінок. Його далі можна прикрасити шишечками, різними іншими гілочками, стрічками, мереживом. Це все є майже у кожній оселі.

На що звертати увагу під час оздоблення кімнат

Не можна поєднувати різні стилі. Є хороше правило трьох кольорів: варто використовувати не більше трьох кольорів. Класичні новорічні кольори — білий, червоний, зелений та золотий. Зелений — це фоновий колір, наприклад, ялинка. А білий, червоний та золотий є класичними кольорами. Не варто використовувати кольоровий яскравий китайський дощик. Це стосується і мультяшних картинок на скляних кульках. Вони не є настільки цікавими і їх складно поєднувати між собою.

Оселю треба прикрашати залежно від того, що ви хочете. Наприклад, чи ви хочете там відпочивати, чи ви хочете проводити вечірку. Прикрашання оселі починається з декорування вхідної зони, наприклад, це вінок на дверях, гілки красиві, гірлянди, ліхтарики або якісь таблички чи плакати. Також можна організувати місця для спілкування гостей, лаунж зони. Це можуть бути столики, невеличкі барні стійки, підвіконня, тобто якісь такі куточки, де люди можуть розміститися. Там можуть бути і віночки, і свічки, і новорічні прикраси.

Новорічний стіл однозначно прикрашаємо: декор має бути в одному стилі, стіл декорується так, щоб людям можна було вільно спілкуватися, щоб люди один одного бачили, тобто має бути невисокий декор.

Також можна прикрасити підвіконня ажурними сніжинками, вирізаними будиночками, свічками та ліхтариками.

Рік поросятка: як зустріти

Якщо ви не відчуваєте, що не можете лаконічно, естетично та стильно обіграти цю тему, не беріться. Краще оминути цю тему, взагалі забути про східний календар і просто насолоджуватись святом.

Джерело фото: Pinterest

Прослухати повну версію розмови.