Останній рятувальний корабель у Середземному морі припиняє місії

Останній рятувальний корабель у Середземному морі припиняє місії

Останній корабель Aquarius, що рятував мігрантів у Середземному морі, припиняє свої операції.

Про це повідомляє Reuters.

Як вважають французька громадська організація Medecins sans Frontieres та SOS Mediterranean, рішення зупинити операції Aquarius є результатом ініціативи італійського уряду, підтриманої іншими європейськими країнами.

За інформацією видання, Medecins sans Frontieres заявила про переслідування урядом Італії та інших країн, адже міністр внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіні неодноразово закривав італійські порти для корабля, змушуючи його кілька днів перебувати у морі з десятками врятуваних мігрантів на борту, щоб знайти порт в іншій країні. Сальвіні відмовився приймати мігрантів з Aquarius та вимагав від інших країн Європейського Союзу активніше робити це.

"Це cумний день. Кінець наших операцій на борту Aquarius означатиме більше смертей на морі, смертей, яких можна уникнути і які стаються без свідків", — сказав голова Medecins sans Frontieres Нелке Мандер.

Як повідомляється, Aquarius почав операції у лютому 2016 року і врятував майже 30 тисяч осіб у міжнародних водах біля Лівії, Мальти та Італії. З жовтня судно залишилося пришвартованим у Марселі після того, як воно переправило 58 мігрантів на Мальту під час своєї останньої місії.

Medecins sans Frontieres підрахували, що 2133 людей загинули внаслідок перетинання Середземного моря в 2018 році, здебільшого вони вирушали з Лівії.

На фото Reuters — рятувальний корабель Aquarius