Вишлінський: є непрямі ознаки того, що Україна отримає транш МВФ у грудні

Вишлінський: є непрямі ознаки того, що Україна отримає транш МВФ у грудні

Виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" розповів, чи вплине введення воєнного стану в Україні на співпрацю з Міжнародним валютним фондом. За його словами, МВФ має велику практику співпраці з країнами, на території яких ведуться бойові дії і важливішим критерієм для співпраці з Фондом є здорова економічна політика. Україна вже виконала всі вимоги МВФ для надання наступного траншу і є непрямі ознаки того, що не зважаючи на військовий стан, Київ вчасно отримає кошти від Фонду.
 
Ведучий: Богдан Буткевич
 
Чому у нас широко використовується теза про те, що МВФ не співпрацює з країнами, в яких ведуться бойові дії?
 
— Поняття воєнного стану використовується більшою мірою політично. Від початку дискусії до запровадження воєнного стану пройшло 3 дні, але я так і не зрозумів, що конкретно воєнний стан дає країні, особливо, в ситуації коли ми не маємо конфлікту зразка Другої світової війни, коли ворог йде повномасштабним фронтом по території України. В ситуації гібридної війни, яку веде проти нас Росія, повноцінний воєнний стан, а не такий, як зараз, був кувалдою, якою ми намагаємося забити сукупність голок. 
 
Коли ми говоримо про МВФ, то він неодноразово підтримував країни, в яких були конфлікти різної інтенсивності. Відносно України, Фонд робив заяву і в 2014 році, що така співпраця є можливою, і вчора підтвердив це в заяві постійного представника МВФ Крістін Лагард. Насправді, для того, щоб Україна могла бути сильно і протистояти російській агресії, треба робити те, що пані Лагард говорили у розмові президентом. Це прийняття такого бюджету, який забезпечує фінансову стабільність, реформа державної фіскальної служби. Якби ми вчасно робили те, про що домовлялися робити з МВФ, то Україна була б набагато сильнішою і мала б більше грошей на оборону.  
 
Які перспективи отримання чергового траншу від МВФ, враховуючи військовий стан?
 
— Я впевнений, що в даній конкретній ситуації ми в грудні отримаємо гроші від МВФ. Непрямою ознакою цього є призначення на 18 грудня засідання Ради директорів світового банку щодо надання фінансових гарантій на суму 750 млрд дол, що дозволить Україні залучити близько 1 млрд дол під низьку відсоткову ставку. А за правилами ми знаємо, що Світовий банк не надає подібні позики, коли у країни немає чинної програми з МВФ. Відповідно можна очікувати, що до 18 грудня буде прийнято і Міжнародним валютним фондом буде прийнято позитивне рішення, оскільки всі умови Україною біли виконані ще під час прийняття бюджету минулого тижня. 
 
З якими країнами, що вели війну МВФ співпрацював?
 
— Фонд працював  з Хорватією, наскільки я пам'ятаю, з Грузією після російської агресії в 2008 році. Окрім того є дуже багато ситуацій, коли ти не можеш визначити всі відтінки військового протистояння. Є країни, в яких немає жодних військових конфліктів, а є країни, в яких йде повноцінна війна. Але більшість конфліктів — низької інтенсивності, тобто це протистояння, схоже на те, що ми маємо в Керченській протоці. Просто більш розвинені країни частіше це вирішують за столом переговорів. Менш розвинені частіше використовують подібні ситуації у внутрішньополітичних цілях. Разом з тим, менш розвинені країни частіше є клієнтами Міжнародного валютного фонду, тому в нього є дуже велика практика роботи з подібними країнами і вони правильно говорять, що основна передумова для роботи з країною — це здорова економічна політика. 
 
Слухати повну версію.