Бюджет на 2019 рік не спрямований на розвиток — експерт

Бюджет на 2019 рік не спрямований на розвиток — експерт

Ухвалений Верховною Радою кошторис на 2019 рік не є бюджетом розвитку Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" повідомив економіст, президент Гуманітарного центру Андрій Кривонос.
 
Ведуча: Тамара Гусейнова
 
“В нормальній економіці ми спочатку розуміємо, скільки можемо заробити, який дефіцит і як ми його покриваємо, а потім все це ділимо між собою для того, щоб прожити. Наш підхід: спочатку визначимо свої втрати, а потім будемо думати, де знайти гроші, як на мене є застарілим. Бюджет 2019 року не є бюджетом розвитку, а просто бюджетом наступного року”, — вважає експерт. 
 
Разом з тим, за словами Андрія Кривоноса, в бюджеті закладено фінансування для ключових реформ.
 
“Найголовніша теза теза цього бюджету: медицина з цього року стає захищеною статтею бюджету. Незалежно від того, щоб не відбувалося в країні, всі зафіксовані втрати бюджету в тому числі медичні субвенції, будуть підтримані і виконані. Це дійсно новація, якої не було. Раніше всі медичні витрати оплачувались за залишковим принципом, а сьогодні захищена стаття відкриває можливості для реформи цієї галузі. Близькими до цього є інфраструктурні платежі, пов'язані з ремонтами доріг. 50 млрд, які виділяються, мають бути прогнозовані, складені тендери тощо. Переведення їх до неформально захищених статей — це добрий крок, — вважає Андрій Кривонос.
 
Нагадаємо, сьогодні зранку Верховна Рада України схвалила в другому читанні і в цілому проект закону про державний бюджет України на 2019 рік. За відповідне рішення проголосувало 240 народних депутатів за мінімально необхідних 226.  Передбачається, що  на наступний рік доходи бюджету складуть 1 трлн 026 млрд гривень, а видатки — 1 трлн 112 млрд гривень.  Дефіцит бюджету має скласти  89, 0 млрд гривень. 
 
Слухати повну версію.