Як Революція Гідності вплинула на творчість: історії музикантів

Як Революція Гідності вплинула на творчість:  історії музикантів

Про події Революції Гідності в сучасній академічній музиці говорили в програмі "Ліра" на радіо "Культура". У день Гідності та Свободи, який відзначають 21 листопада, згадували, як музиканти разом з усією країною переживали Революцію Гідності.

Ведучі: 

Олександр Пірієв, Світлана Галась

Слухачі радіо Культура мали можливість слухати твір Валентина Сильвестрова "Майдан 2014". Сильвестров хотів, щоб слухачі згадували ті трагічні події Майдану. Музикознавиця Любов Морозова по телефонному зв’язку долучилася до згадок про ті події та про Валентина Сильвестрова.

"Особисто для мене все, що відбувалося на Майдані, нагадувало церковну літургію за структурою, адже щогодини лунали молитви, гімн, люди відчували піднесеність від того, що беруть участь в таких історичних подіях. Сильвестров у творі показав себе та події, які стали поворотними в історії. Після них існує до і після. Особисто в мене після цього з’явилася віра в себе і власні сили. Ще важко говорити про ті події, адже пройшло лише 5 років й не було логічного завершення. Митець завжди в цих подіях: він або рефлексує, або намагається цього не робити, проте всеодно живе в них. Сильвестров став таким собі феноменом, адже він був майже відлюдником і не реагував ні на політичні, ні на культурно-мистецькі події. А ось під час Майдану він проявив дуже чітку позицію. Можливо, такого поворотного моменту він чекав все життя", — говорила Морозова.

Також, в ефірі радіо Культура звучав твір Євгена Станковича Страсті за Тарасом. На телефонному зв’язку був головний диригент Симфонічного оркестру Українського радіо Володимир Шейко, який теж поділився власними переживаннями, які були під час Революції Гідності.

"Ці події стали сильним потрясінням для всього суспільства і мене особисто. Така складна доба в історії часто має відгук у творчості. Музика є базою, яка правильно направляє людей, торкається підсвідомості. В трагічні моменти й з’являються високохудожні твори, адже народ розуміє цінність життя і можливий раптовий прихід смерті", — говорив Шейко

Крім того, у програмі обговорили проект сестер Тельнюк "Наш Шевченко". На зв’язку була Леся Тельнюк, вона говорила про події Майдану та як їх сприймають в Європі.

"Ми хотіли передати на чуттєвому рівні події, які відбувалися на Майдані та донести їх до європейського та світового слухача. Мистецький проект "На шляху до свободи", в якому використана музика, яку ми написали під час Майдану та найкращі пости з інтернету людей, які були під час цих подій та особисто стали свідками трагічних моментів. Цей проект йде кількома мовами. 16 числа ми показували його в Стразбурзі, в Раді Європи і відкрили для європейців. Про Україну в Європі почали знати більше, але люди вже не довіряють ЗМІ, тому культурно-мистецькі проекти є голосами народу, яким вірять і черпають з них інформацію про події", — розповіла Тельнюк.

Тема Майдану застала ведучу радіо "Культура" Катрю Гончарук під час студентських років. Вона згадувала про рідну консерваторію та її участь в Революції Гідності.

"Я була студенткою 4 курсу, коли все почалося. Мала писати дипломну роботу, але важко було на ній зосередитися. Я з самого початку ходила на Майдан, на пари до консерваторії в деякі дні нам забороняли ходити. Консерваторці тоді багато писали про ці події, щоб заявити, що теж за євроінтеграцію. Митці з народу яскраво реагували на все постановками, перформансами, флешмобами, поезією, музиканти також реагували й грали просто неба на Майдані. Ми допомагали в лазареті, збирали необхідні речі та їжу. Саме в день розстрілу були на парах і бачили як все починалося, бачили вогонь та барикади", — говорила Гончарук.

Прослухати детальніше можете за посиланням