"Непереможні": Радіо Промінь опублікувало пісні українських добровольців

"Непереможні": Радіо Промінь опублікувало пісні українських добровольців

Радіо Промінь опублікувало на офіційному YouTube-каналі телерадіопроєкт "Непереможні", що було створено Суспільним Мовленням на основі соціально-мистецької ініціативи #ПісніВійни. Вона популяризувала пісні, які були написані добровольцями, що воювали на сході України з 2014 року. До проєкту також приєдналися популярні українські артисти: гурт Антитіла, ТЕЛЬНЮК: Сестри, Сергій Фоменко, Оксана Муха, Павло Табаков, Віктор Винник, Ірина Доля та інші.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Суспільне Мовлення

Галина Гузьо, артменеджерка та авторка проєкту #ПісніВійни, поділилася історією зародження ідеї: "Це власне пісні, які народжені в окопах. Ідея проєкту #ПісніВійни виникла навесні 2016 року, це вже другий рік в Україні тривала війна. Співак і композитор Павло Табаков, з яким я працюю як менеджерка, написав пісню "Дорога на схід" і на робочій нараді каже: "Ти знаєш, мені здається, що я не зможу цю пісню заспівати. Було б ідеально, якби її заспівали ті, хто розуміє про що йдеться в цій пісні"".

Оксана Муха, співачка та волонтерка, підкреслила важливість мови у піснях для воїнів: "Я розумію, що абсолютно природньо наші військові співають пісні російськомовні. Не цієї, а колишньої війни. Я б хотіла, щоб наші воїни мали чим підбадьорювати один одного, щоб вони мали можливість співати пісні українською мовою про захист своєї держави від окупанта, від ворога. Не співати мовою ворога! Ці пісні в повагу до них, це вже наша історія".

Роман Семисал, доброволець, поет і актор, поділився особистим досвідом: "Мені тяжко згадати щось приємне про війну. Можливо ротація, коротенький приїзд додому, відпустки які були. Перше, що спадає на думку, це тварини, які до нас прибивалися, — коти, які спали зі мною в спальному мішку і ганяли мишей по бліндажах. Така частинка домівки, такий затишок створювали. У такі моменти згадуєш рідних, звичайно сумуєш за ними, спілкуються з ними постійно не лише по телефону, а й подумки. Я спілкувався, рятувався від нудьги, від розпачу. Рятувався віршами, один із цих віршів "Мені тебе не вистачає"".

Сергій Фоменко, вокаліст гурту "Мандри" та волонтер, розкрив своє бачення ролі музики в історичних змінах: "Я взагалі не є прихильником ніяких революцій, але так сталося, що і на Помаранчевій Революції, і на Майдані Гідності, я був для того, щоб позбутися мороку совдепії, в якому Україна перебувала дуже багато років. Для того, щоб наші діти і ті майбутні покоління, які прийдуть розуміли, який шлях проходить Україна".

Олександр Рожко, десантник та боєць АТО, зазначив значення пісень як історичного документа: "Я завжди люблю повторювати, якщо нація про щось співає, то це вже історія. Я хотів написати пісню для тих, кого я люблю, для своїх побратимів – живих, мертвих і для тих, хто прийде після нас".

Олександр Стасов, продюсер "Непереможних", підсумував місію проєкту: "Коли ми знімали проєкт "Непереможні", то головною нашою метою було зафіксувати відбиток, який створила російсько-українська війна в сучасному мистецтві, зокрема в музиці. Тому ми запропонували зафільмувати соціально-мистецький проєкт #ПісніВійни, ініційований львівською журналісткою та волонтеркою Галиною Гузьо. Ці відеофайли — це не просто пісні та зворушливі історії українських добровольців та артистів, тепер це документи історії війни, що триває вже одинадцятий рік. "Непереможні" активно транслювалися в ефірах каналів Суспільного Мовлення та Радіо Промінь і тепер доступні до перегляду на офіційному YouTube-каналі Радіо Промінь".

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Українські премʼєри 19-26 квітня: Крихітка & хейтспіч, Roxolana, Саша Чемеров, Molodi, Vitaliia, Kler
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США