Асоціація дієтологів: для українців дешевше харчуватися здоровою їжею

Асоціація дієтологів: для українців дешевше харчуватися здоровою їжею

Президент Асоціації дієтологів України Олег Швець в ефірі Українського радіо в програмі Сьогодні.Зранку розповів про те, як харчуються українці та які проблеми це спричиняє.

Ви нещодавно зазначали, що меню українців не є збалансованим і корисним. Ви відштовхувалися від цінового співвідношення, яке наводила Державна служба статистики, згідно якої в середньому українець витрачає на харчування 3086 грн, чи все таки від балансу самих видів їжі?

— Ми аналізували фактичне споживання різних груп продуктів, про які також збирає інформацію Державна служба статистики, адже за витратами доволі важко робити якісь висновки. Люди в Україні споживають менше корисних харчових продуктів, ніж рекомендується міністерством охорони здоров'я і Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Це кондитерські вироби, хліб, картопля, тобто те, що не зменшує ризик, а навпаки.

Зараз у нас такий бич: всі за здоровий спосіб життя, правильне харчування, але ми всі розуміємо, що людям, які працюють, виходять на обід чи перекус в місті, зручніше купити якусь булочку, простий вуглевод, ніж брати з собою якісь судочки. Наскільки люди ідуть на те, щоб переплачувати, правильно харчуватися, але бути здоровим і красивим?

Ідеальне харчування дійсно навряд чи можливе в реальному житті, тому що люди працюють і харчуватися тричі на день абсолютно здоровою їжею важко. Але хочу зазначити, що твердження про більш високу вартість здорового харчування не відповідає дійсності. Ми це аналізували і насправді здорові харчові продукти, якщо ми готуємо їх вдома, більш дешеві ніж готові нездорові продукти: ковбаса, кондитерські вироби і таке інше. Треба планувати здорове харчування. Якщо родина снідає і вечеряє вдома і страви готуються зі здорових продуктів — це вже дві третини правильного харчування.

Те, що ми їмо на роботі, теж розумно планувати наперед, брати з собою здорові обіди або їх замовляти. Якщо ми беремо перекус, то тут теж є доволі широкий вибір здорової їжі: овочі, кисло-молочні продукти, канапки з цільно-зерновим хлібом і овочами. Є багато можливостей, щоб покращити цю невтішну ситуацію.

Державна служба статистики підрахувала, о українці багато їдять, зокрема, щоденно перевищують денну норму на 200 ккал, а стандартна норма 2700 ккал. на добу. Чи правдиві це цифри?

— Такої універсальної цифри не існує. Можна говорити, що ця цифра є індивідуальною для кожної людини. Але зважаючи на те, що більше половини дорослого населення України має зайву вагу, то це означає, що ця більша половина споживає більше калорій, ніж необхідно. Наприклад, жінки середнього віку, які мають низький рівень фізичної активності, потребують близько 2 тис. кілокалорій, але серед них майже 60% має надмірну вагу і 26% — ожиріння. В такому випадку є порушення енергетичного балансу і калорій надходить більше, ніж витрачається.

Ви сказали про дорослих, але давайте не забувати про ожиріння дітей.

— Ми хочемо не забувати про цю проблему, але щоб щось аналізувати і планувати, ми повинні мати дослідження, наскільки поширена ця проблема, а їх в Україні, нажаль, не було проведено. Ми гіпотетично говоримо, що в нас така сама ситуація, як і в Європі, але для того, щоб здійснювати якісь інтервенції, ми маємо мати об'єктивну картину.

Підготував Роман Кот

Слухати повну версію програми.