Сергій Пасько: В Йорданії проживає близько 5 тисяч українських громадян

Сергій Пасько: В Йорданії проживає близько 5 тисяч українських громадян

Українці в Йорданії. Чим живе наша громада в цій державі на південному заході Азії? Як тримається свого коріння?

В ефірі Українського радіо у програмі "Чорним по білому" Посол України в Королівстві Йорданія Сергій Пасько розповів, чим живе наша громада на південному заході Азії.

Для людей, які ніколи не були в Йорданії, які асоціації найточніше передають, що собою являє ця країна?

Сергій Пасько: це дуже красива пустельна країна, має два моря - Мертве і Червоне. Королева Йорданії, Ранія, найкрасивіша королева світу - дуже яскрава особистість.

Що знають йорданці про Україну?

Сергій Пасько: з кожним роком вони дізнаються про Україну більше, ми маємо гарну українську об'єднану спільноту, ми проводимо багато українських свят, минулого року наші діти виграли шість призових місць. Це були єдині представники з усіх країн Азії, Африки і Південної Америки.

Ви кажете наші діти, де вони взялися в Йорданії?

Сергій Пасько: це діти, народжені українськими громадянками, заміжніх за йорданцями, це 1850 громадян, які знаходяться у шлюбі з йорданцями, відповідно до українського законодавства, діти народжені від них, мають право на українське громадянство. Загальна спільнота українців в Йорданії - близько 5000 чоловік. Ми створили громадську організацію "Українська Хата в Йорданії", яка нині є досить відомою. Організація існує з 2016 року, але постійно розширюється та поповнюється новими обличчями. При громадській організації створено дитячий музичний колектив "UA kids". Також маємо двох талановитих українок - президент організації - Ольга Завидняк-Отум, талановита композитор та співачка. Також було видано збірку поезій "Птахом перелітним" українською мовою в Йорданії, автором якої є українка Вікторія Бричкова-Абу Кадум. Вона останні 15 років проживає в Йорданському Хашимітському Королівстві і яка, як поетеса, є послом українського літературного слова в Йорданії.

Якщо повернутися до дітей, хто їх навчає українській мові в Йорданії?

Сергій Пасько: є багато сімей, де діти взагалі не розмовляють українською мовою, у мусульманській родині заведено розмовляти арабською мовою. Наші країни дуже різні. Але посольство України в Йорданії намагається згуртовувати такі родини, ми намагаємося проводити багато культурних заходів, до яких би можна було залучити родини, де є українці.

Прослухати повну версію розмови.