В Йорданії знають не лише про Голодомор в Україні, а й про війну на Донбасі — письменниця

В Йорданії знають не лише про Голодомор в Україні, а й про війну на Донбасі — письменниця

В Україні пройде міжнародний форум "Україна пам'ятає", присвячений 85-им роковинам Голодомору. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" співзасновниця організації "Українська хата в Йорданії" Вікторія Бричкова-Абу-Кадум, яка візьме участь у цьому форумі, розповіла про діяльність організації "Українська хата в Йорданії" та чого вона очікує від форуму.

Ви — людина, яка несе українську іскру у світі, допомагаєте Україні у розголосі цієї трагічної інформації про Голодомор, розповідаючи про те, що ми пережили, і з цього ми відродилися як нація. Ви організували український культурний центр "Українська хата в Йорданії", Ви пишете вірші українською мовою і Ви намагаєтесь прокладати містки між нашими країнами. Чи знають в Йорданії про Голодомор?

— Звичайно. Ми кожного року, з часу створення "Української хати в Йорданії", запалюємо свічки пам’яті, проводимо вечори пам’яті. Ми намагаємось розказати нашим дітям про трагедію наших дідів.  

Що ще відбувається в "Українській хаті", яку Ви організували?

— Ми організували різноманітні гуртки для дітей. Також всі відзначаємо всі національні свята: річницю з дня народження Тараса Шевченка, День Конституції України, День Незалежності. Крім того, ми підтримуємо українські флешмоби.

А діти вчать українську мову?

— Звісно. До цих свят ми вчимо з дітьми українські вірші. Також діти співають українських пісень.

Як Ви почали займатись творчою діяльністю?

— У мене це було з дитинства. Але після подій Майдану це ще більше активізувалось. В мені все кипіло. Я відчувала, що у мене є така місія — донести світу. Українці в Йорданії мене розуміють. Коли я пишу про війну, про Майдан, мені також дякують й українці за те, що я не забуваю про подвиги їхніх дітей. Я хочу, щоб читач цінував шматок мирного неба над ним,я кою дорогою ціною воно йому дісталось.

В Йорданії є резонанс на наші події на Донбасі?

— Так. Йорданія знає, що відбувається в Україні, що в Україні — війна. Але, на жаль, приїхавши до України, я побачила, що не всі українці усвідомлюють, що в країні йде війна. Є частина України, яка живе своїм мирним життям.

Що Ви сподіваєтесь почути на конференції, присвяченій 85-им роковинам Голодомору?

— Мені здається, що не все ще розсекречено, що не всі факти дійшли до простого громадянина. Я хочу для себе відкрити більше трагізму цієї ситуації, ввібрати в себе і донести це далі у світ.

Нагадаємо, 24 листопада в Україні вшановують пам'ять жертв Голодомору. Цього року 85-ті роковини Голодомору в Україні. Також пройде Міжнародний форум "Україна пам'ятає", присвячений 85-им роковинам Голодомору.

Прослухати повну версію розмови.

                       На фото: Вікторія Бричкова-Абу-Кадум