Семен Кабакаєв: У нас, на жаль, немає військових судів

Семен Кабакаєв: У нас, на жаль, немає військових судів

Іловайськ: 4-та річниця трагедії. Чи відомі справжні обставини боїв у серпні 2014 року? Чи мав Іловайськ стратегічне значення у серпні 2014 року і хто був зацікавлений у його штурмі?


В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Ввечері" події 2014 року коментував координатор групи "Стоп терор" Семен Кабакаєв.

Чи можемо ми говорити зараз через чотири роки після Іловайського котла, що нам уже відомі справжні обставини тих боїв, що відбувалися тоді на Донеччині? Чи правда, що Іловайськ не мав стратегічного значення? Хто був зацікавлений у його штурмі? Наскільки ми можемо погодитися з висновками офіційної комісії, яка однозначно назвала винними за ті події саме російські війська, які, як ми знаємо, вторглися в Україну?

Семен Кабакаєв: Насправді хто винен і як розгорталися події, ми знали день в день, і як заходили росіяни - кадрові військові (наголошую), не найманці, не козаки. Перші наші два питання були: за яких обставин і хто залишився? Бо я, мабуть, був одним із перших людей, хто вів списки полонених, поранених, "двухсотих", зниклих безвісти. Ми дуже добре знали як заходили росіяни, звідки вони обстрілювали, ми знали висоти, знали де вони стояли, де проходила їх техніка.

У висновках офіційної комісії крім російського вторгнення згадується також дезертирство українських військових. Ми знаємо, що деякі частини фактично залишили бойові позиції.   Чи понесе за це хтось відповідальність? Чи вивчені всі абсолютно обставини цієї справи?

Семен Кабакаєв: Зараз комісія розглядає хто з військових погано зробив і які накази віддавалися. Насправді - це війна. І чи був злочинний наказ командира повинні розбирати не просто комісії (вони можуть і повинні бути створені), але це вйна, і якщо є якісь прецеденти, то все повинно розглядатись у військових судах, яких у нас, на жаль, немає.  

Більшість загиблих наших хлопців ми маємо із-за того, що росіяни пообіцяли "зелений коридор", але не виконали обіцянки.

Відповідно до висновків офіційної комісії, в Іловайському котлі загинули 366 українських військовослужбовців, 429 воїнів отримали поранення,  ще 300 осіб потрапили в полон. Зниклими безвісти залишаються досі 84 військовослужбовці, 11 перебувають у заручниках в ОРДЛО.  Ви погоджуєтеся з такою статистикою чи деякі цифри у Вас викликають заперечення?

Семен Кабакаєв: Статистика більш-менш відповідає дійсності.  

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Ввечері" по буднях з 17.40 до 20.00!