Михайло Волинець: "Зарплатні борги перед шахтарями з жовтня знову зростатимуть"

Михайло Волинець: "Зарплатні борги перед шахтарями з жовтня знову зростатимуть"

Верховна Рада ще в липні виділила шахтарям на погашення заборгованості по заробітній платі 1,4 мільярда гривень. Але цих грошей замало, крім того, борг постійно зростає.

Про механізм утворення боргів на шахтах різної форми власності розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" голова Незалежної профспілки гірників, голова Конфедерації вільних профспілок Михайло Волинець.

Заборгованість по зарплаті робітникам державних шахт перебуває в межах мільярда, а часом і більше мільярда гривень. Тобто це дуже велика заборгованість. Верховна Рада проголосувала за закон, яким передбачено виділити 1,4 мільярди на погашення. Цього недостатньо, але все-таки сума не маленька.
Борг утворюється через те, що не закладені були кошти у державному бюджеті і не була збалансована ціна на вугілля. Крім того, корупційні явища на підприємствах вугільної галузі не подоланні. Це ще одна з причин - розграбування шахт. І заборгованість після жовтня буде знову зростати. Сподіваємося, що якісь інші заходи будуть знайдені для того, щоб стабілізувати ситуацію. Попереду зима і ми маємо пройти опалювальний сезон, вся країна. Якраз із вугілля виробляється електроенергія.
Насторожує наступне, що з-за кордону завезено вугілля з початку року, відповідно до минулого періоду, у два рази більше, в тому числі і з країни-агресора. Тому складається враження, наче наше вугілля не потрібне. Але наше вугілля дешевше, робочі місця фінансуються, сплачуються податки, відрахування в Пенсійний фонд, у Фонд соціального страхування. Тут треба працювати спільно як Кабінету Міністрів, як народним депутатам, нам, профспілкам, і шахтарським колективам. Галузь зараз вимагає великих інвестицій.


Прослухати повну версію розмови