"Входимо в опалювальний сезон з оптимізмом": експерт про запаси вугілля та роботи шахт в умовах війни

"Входимо в опалювальний сезон з оптимізмом": експерт про запаси вугілля та роботи шахт в умовах війни

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що українське вугілля буде надзвичайно важливим для проходження опалювального сезону. Адже електроенергія, яку виробляє Україна, сьогодні потрібна не лише нам, а і Європі, щоб позбутися залежності від російського палива. Чи вистачить вугілля на українських складах, аби пройти опалювальний сезон? Як працює шахтарська галузь в умовах повномасштабної війни? Що відбувається з шахтами на тимчасово окупованих територіях? Про це в ефірі Українського радіо розповів голова Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко.

0:00 0:00
10
1x

Як українське вугілля допоможе пройти опалювальний сезон і Україні, і Європі

Зараз те вугілля, яке видобуває Україна, залишається у нас в країні, і для цього ухвалені відповідні нормативні акти. Але чим більше Україна зможе самостійно розв'язувати свої енергетичні проблеми, тим легше Європі буде забезпечити себе. В Європі також складна ситуація, адже Росія всіма силами намагається там організувати енергетичну кризу взимку. Тому європейцям буде важче, ніж завжди, допомагати Україні. І чим краще Україна забезпечить себе енергоносіями, передусім вугіллям, тим легше буде європейцям. Тож у цьому плані ми їм допомагаємо.

Україна накопичила 1,89 млн тонн вугілля: чи вистачить цього

У нульових вважалося, що 2 млн тонн — це нормальний запас для входження в опалювальний період. У кращі часи для економіки України — 4 млн тонн. Наразі у нас значні території тимчасово окуповані, частина ТЕС залишились там і не працюють, зокрема Запорізька ТЕС. Тому для ТЕС, які працюють, це дуже непоганий показник, який дозволяє з оптимізмом дивитись на входження в опалювальний сезон. Можливо, один з найкращиї від 2014-го року. Але все одно передбачається, що з таким запасом повинно бути надходження вугілля, адже це більше страховий запас. Нам дуже допомагає Австралія, яка періодично підвозить вугілля й обіцяє продовжувати це робити.

Як працюють шахти

Є величезні неплатежі за електроенергію і близько 1,3 млрд заборгованості по зарплаті перед шахтарями. Зараз велика кількість шахтарів пішли до лав ЗСУ. Водночас значна кількість наших шахт знаходиться в зонах, прилеглих до бойових дій. Там все обладнання на електриці, і якщо буде знеструмлення внаслідок обстрілів, то люди просто залишаться під землею. Це небезпечно. І вже були непоодинокі випадки під час війни, яка триває з 2014-го року. 

Тому шахтарі — героїчна професія. Вони, попри заборгованості по зарплаті та підвищену небезпеку й загрозу життю, продовжують працювати для забезпечення нашої перемоги.

Зараз найбільш стабільна ситуація на Львівщині. Але там специфічне вугілля, і дуже небагато шахт можуть на ньому працювати. Зараз найкраще вугілля в Павлоградській області на Дніпропетровщині. На цих шахтах досить серйозна частка — це саме бізнес Ріната Ахметова. Водночас на Донеччині ситуація найскладніша, бо те, що там в нас залишилось, зараз перебуває в зоні, прилеглій до бойових дій. Така ж ситуація в газовій галузі — 90% видобутку в зоні, яка небезпечна з точки зору можливих обстрілів. Тому там небезпечно працювати.

Щодо якості вугілля, то після 2014-го року на території України не залишилось антрацитів. В основному видобувають вугілля газової групи.

Про відкриття нових родовищ та пластів

Наразі закрита інформація щодо підприємств, які працюють, щоб не давати ворогу додаткову інформацію для вибору цілі й руйнування інфраструктури. Розробка пластів — це планові заходи в шахтах, оскільки потрібно заздалегідь готувати пласти. Так побудований виробничий процес. Тому я думаю, що цей процес триває. Але говорити про нові інвестування в розробку нових шахт навряд чи варто. Економіка працює в дуже напруженому стані, і я не думаю, що шукають такі можливості.

Про шахти на тимчасово окупованих територіях

Зараз немає надійної інформації про те, що там відбувається. Відомо, що велика кількість шахтарів була примусово мобілізована для війни з Україною. Крім того, продовжується процес затоплення шахт, зокрема нещодавно було затоплено ще дві шахти, які не підлягають відновленню. Тобто на тимчасово окупованих територіях поступово ця галузь гине й у неї немає перспектив, оскільки там небагато якісного вугілля, яке може продаватися на зовнішніх ринках. Це вугілля було зорієнтовано на українську енергетику, і до початку широкомасштабного вторгнення значна його частка по різних схемах продавалася Україні через Росію. Тобто Україна купувала в Росії вугілля, але зрозуміло, що це було вугілля з окупованих територій. Зараз цей процес зовсім зупинений, і невідомо, що зараз вони роблять з цим вугіллям.

У Росії немає ринку для збуту цього вугілля, адже там енергетика переважно на газу. Тож їм не потрібно стільки енергетичного вугілля. Росіяни його у великій кількості експортують. Але зараз Європа заявила про припинення експорту, і тому власна вугільна галузь буде "горіти" в Росії, оскільки таку кількість вугілля у них не купить навіть Китай.

Фото: pexels.com