Юрій Зінчук: сімейні лікарі мають виконувати профілактичну функцію

Юрій Зінчук: сімейні лікарі мають виконувати профілактичну функцію

Триває всеукраїнська кампанія "Лікар для кожної сім'ї". За цей час у системі eHealth зареєстровано майже 15 мільйонів українців.

Важливість обрання сімейного лікаря прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" сімейний лікар, член правління Асоціації сімейних лікарів Києва Юрій Зінчук.

Скільки у вас пацієнтів, є ще вакантні місця?

Юрій Зінчук: у мене вже 1500 пацієнтів, є ще 300 вільних місць, але люди дуже активно йдуть підписувати декларації з лікарями, будемо набирати 2000. 30 % людей вже визначилася з сімейними лікарями, але турбує невелика обізнаність з цього питання, хоча кампанія "Лікар для кожної сім'ї" триває з минулого року. Інші чекають, тому що багато шкоди заподіяли політикани, які повідомляли про те, що кампанія триватиме до 2020 року. Звичайно кампанія триватиме, але реформа первинної медичної допомоги відбулася у 2018 році, вторинна відбудеться у 2019 році, медичні інститути реформуватимуть у 2020 році.

Якщо затягувати з цим питанням, багато хто ризикує залишитися без сімейного лікаря. Лікарі мають різний рівень підготовки, досвід, тому досвідчені лікарі швидко наберуть собі пацієнтів.

Які обстеження можна отримати бескоштовно?

Юрій Зінчук: в рамках первинної медичної допомоги пацієнти безкоштовно можуть отримати такі аналізи: загальний аналіз крові, загальний холестерин, аналізи сечі,  електрокардіограма, тест на вагітність, тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс. За додаткові обстеження доведеться платити.

Як працюватиме виклик лікаря додому?

Юрій Зінчук: часто пацієнти лінуються їхати до медустанови або зловживають викликами лікарів. 95 вісотків викликів лікаря додому були необоснованими. Нині реєстратура не приймає виклики лікарів додому, з лікарем укладають угоду, пацієнт має телефон лікаря, у будь-який момент можна зателефонувати. Це вже інші стосунки між пацієнтом і лікарем, який несе юридичну відповідальність. Лікарі мають виконувати профілактичну функцію - виявляти хворобу у початковому стані. Коли ми будемо займатися здоров'ям населення реально, тоді буде здорова нація.

Нагадаємо, для того, щоб скасувати декларацію з сімейним лікарем, достатньо таких причин: підписання декларації з іншим фахівцем, заява від пацієнта про розірвання документу, подача заяви лікаря про відмову вести даного пацієнта, вирок суду щодо заборони лікарю займатися професійною діяльністю, смерть лікаря чи пацієнта, зупинення медичної практики лікаря, скасування ліцензії "постачальника" первинної медичної допомоги тощо.

Прослухати повну версію розмови.

Останні новини
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та  хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Новини по темі
Сьогодні можна звернутися до будь-якого сімейного лікаря, незалежно від того, чи підписана з ним декларація — Ляшко
Рашисти не розуміють, як фінансується наша система, і це дає нам можливість виплачувати зарплату українським медикам в Маріуполі — голова НСЗУ
Чергова хвиля коронавірусу: наскільки вона буде масштабною та що її може збити?
Куди звертатися, якщо сімейний лікар у відпустці: пояснює експерт
Усе скасувати і повернути до старої системи – Павло Ковтонюк про перспективи медичної реформи