Чергова хвиля коронавірусу: наскільки вона буде масштабною та що її може збити?

Чергова хвиля коронавірусу: наскільки вона буде масштабною та що її може збити?

Минулого тижня в Україні стрімко зросла кількість хворих на коронавірус. За підсумками лише п’ятниці, хворобу підтвердили у понад 24 тисяч осіб. На цьому тлі Міністерство охорони здоров’я України заявило про початок нової хвилі пандемії. Які можуть бути масштаби нового спалаху, чи готова до нього Україна та які готують обмеження ― в ефірі Українського радіо розповів член експертної групи оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я України, лікар-анестезіолог Сергій Дубров.

0:00 0:00
10
1x

Чи досягли ми піку захворюваності

"Ще не можна говорити про пік, вважаю, що кількість захворілих буде значно більшою порівняно з попередніми хвилями. Однак якщо ми подивимося на статистику госпіталізації, то під час нинішнього підйому захворюваності кількість людей, які потребують стаціонарної допомоги, є значно меншою. У попередню хвилю ми мали 40-50 відсотків госпіталізації, зараз ― 10-12 відсотків. Це свідчить про більш легкий перебіг хвороби, і варто сказати, що саме вакцинація дає змогу максимально легко перенести захворювання".

Що може загальмувати зростання кількості хворих

"Це прості речі, про які ми вже два роки поспіль говоримо. Носити маски, уникати скупчень людей, мити руки і, звісна річ, вакцинуватись. Світова статистика чітко демонструє ефективність вакцинації. На сьогодні єдиним максимально ефективним методом запобігання тяжкому перебігу і смерті є вакцинація".

Анонсовано ліки, що запобігають тяжкому перебігу коронавірусної хвороби. Коли їх можна очікувати в Україні?

"Були проведені дослідження, які показали ефективність ліків щодо запобігання хворобі. Ці препарати вже використовують у ряді країн, зокрема в Ізраїлі. Ефективність у стадії дослідження становила майже 90 відсотків, зараз при клінічному застосуванні вона дещо менша, але все одно висока. Коли препарати схвалює відповідний дозвільний орган Європи або США, наша робоча група розглядає включення цих препаратів до українського протоколу, а далі вже питання закупівлі та появи в аптечній мережі. Для цього потрібен час".

Чи готуються найближчим часом істотні обмеження, про які ми маємо знати

"Наразі в Україні діє адаптивний карантин, тобто області з червоним рівнем зазнаватимуть додаткових обмежень. З одного боку, ми розуміємо проблему економічних збитків, а з другого ― незапровадження тих чи тих обмежувальних заходів призвело б до катастрофічної ситуації та набагато вищого показника летальності".

Як вирішуватимуть складну ситуацію з сімейними лікарями

"Вирішувати проблему кадрового голоду можна лише адекватною зарплатнею. Коли сімейний лікар не отримував достатньої оплати за свою роботу, а перенавантаження під час епідемії ― колосальне, то можна зрозуміти, що лікар не має бажання працювати за копійки і звільняється. А стимулювати, мотивувати будь-якого найманого працівника можливо лише матеріальним заохоченням. На час тимчасової відсутності сімейного лікаря його заміняє інший лікар. Але перевести офтальмолога, уролога, хірурга працювати сімейним лікарем ― це нереально. Насильно неможливо перевести працівника на іншу роботу. Для достатньої кількості лікарів первинної ланки повинна бути нормальна зарплатня".

Фото: pexels