Олег Трохименко: "Низькі зарплати зумовлюють відтік досвідчених фахівців з війська"

Олег Трохименко: "Низькі зарплати зумовлюють відтік досвідчених фахівців з війська"

Міноборони ухвалило рішення щодо підвищення грошового забезпечення військовослужбовцям з жовтня цього року та звернулося до уряду з метою збільшення фінансування з бюджету на 4,5 мільярди гривень. Пропонується мінімальне грошове забезпечення рядовому складу до 9 тисяч, офіцерському складу до 15,3 тисяч.

Чи відбудеться підвищення зарплати військовослужбовцям з 1 жовтня, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" представник Уповноваженого у справах захисту прав військовослужбовців Олег Трохименко.



Олег Трохименко: Я думаю, що відбудеться. Це зараз саме та проблема, яка не дозволяє залучати на військову службу досвідчених фахівців. Наші моніторингові виїзди, які ми робили у військові частини, зокрема в зону проведення ООС, підтверджують ті слова, які були написані у листі міністра оборони України, що справді велика кількість військовослужбовців, в яких закінчуються контракти не бажають продовжувати подальшу військову службу у зв'язку з низьким, на їхній погляд, звісно, це так, розміром грошового забезпечення.

Тобто встановлених на сьогодні 7 тисяч гривень не вистачає вже?

Олег Трохименко: Не вистачає. З урахуванням плати за житло, питання з переміщенням, харчуванням тощо. Особливо в офіцерського складу. Не кажучи вже про контрактників, які проходять службу перший чи другий рік. 7,5-8 тисяч гривень, звісно, не вистачає.

Наскільки реальне буде підвищення, бо воно ж мінімальне. Може, ще зростатиме? І найголовніше, чи є відповідні резерви у держбюджеті?

Олег Трохименко: Про резерви у держбюджеті треба запитувати у відповідних посадових осіб. Бо дійсно, сума в 4,5 мільярди дуже велика. Але маємо таку надію, що уряд знайде ці гроші.

Ви спілкуєтеся з хлопцями. Наскільки вони вірять, що буде покращення, збільшення?

Олег Трохименко: Як зазначено в листі міністра оборони, 36% військовослужбовців, у яких закінчується контракт, мотивацією для закінчення для них є низький рівень грошового утримання. Тобто це третина військовослужбовців приймає таке рішення. Під час спілкування з хлопцями в зоні проведення ООС вони на перше місце ставлять завдання з відсічі збройної агресії Російської Федерації. Тобто вони патріотично налаштовані, витримують це навантаження. Але є в них надія, що їхній ратний труд буде відповідним чином оплачений.

Чи не відчуваєте ви тут деяку маніпуляцію. Все-таки вибори на носі і ось так одразу відгукнулися на їхнє прохання.

Олег Трохименко: Я так не вважаю, бо це дійсно нагальне питання. І офіс Уповноваженого з прав людини постійно звертався щодо цього. І були відповіді, що вони це питання опрацьовують. З урахуванням можливостей бюджетних це питання буде виноситися на розгляд уряду. Можливо, настав цей момент, коли це можна зробити. Наскільки я інформований, в планах з наступного року підвищення в два рази.

Прослухати повну версію розмови