Сергій Шабовта: "Потік нелегальних мігрантів територією України постійно зростає"

Сергій Шабовта: "Потік нелегальних мігрантів територією України постійно зростає"

Старт операції "Мігрант", яку наші силовики проведуть з метою припинення злочинної діяльності іноземців на території України, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" експерт з питань безпеки, президент Всеукраїнської асоціації операторів ринку безпеки Сергій Шабовта.


 
Сергій Шабовта: Треба розуміти, що саме питання як гостре і невідкладне МВС уже не вперше озвучує. Операція "Мігрант" переслідує проблеми зупинення міграції іноземців через територію України. Оскільки Україна вкрай приваблива для проникнення до західноєвропейських держав. А найголовніше, вона є неймовірним подразником в посиленні нашої і так складної криміногенної ситуації.

Тобто географічне розташування України приносить нам не тільки користь, але й проблеми?

Сергій Шабовта: Треба розуміти, що з одного боку існує багаторічна історія, коли територія України, що прилягає до Польщі, Румунії, Чехії, Словаччини, Угорщини, вона була достатньо спокійною, бо здавалося, що проблема мігрантів не торкається території України. Однак за останні роки експерти дуже багато разів про це казали, що проблема значно загострилася. І треба розуміти, що доставка мігрантів до Європи, це є злочинний бізнес, в якому задіяна велика кількість шахраїв, злочинців. І вони побачили, що територія України, на жаль, для цих процесів достатньо прозора. Саме тому проблема поглибилася, потік мігрантів потихеньку зростає, вивчення цих трафіків продовжується. Я хочу зазначити, що з відставанням поліція реагує на ці проблеми і не бачить їх гостроти.  

Раніше все було спокійніше?

Сергій Шабовта: Злочинці вже давно побачили привабливість українських територій для мігрантів. Україна вкрай спокійно багато років до цієї проблеми ставилася. У нас навіть відсутній досвід. І його доведеться напрацьовувати, як протистояти цьому потоку.

Тобто операція “Мігрант” це будуть такі собі навчання на практиці для набуття досвіду?

Сергій Шабовта: Мені здається, що останніми роками в самій правоохоронній системі домінує такий собі політичний результат, залежність від політичних лозунгів. І на жаль, дуже часто наша поліція не бачать реалій, які дійсно відбуваються на українській землі. І значно легше кричати, наприклад, про витоки загроз тероризму лише зі сходу з боку Росії, не розуміючи, що значні процеси, зокрема, пов'язані з міграцією, з її потужними потоками, це є значно більшою загрозою тероризму на території будь-якої держави, що це вже на сьогоднішній день притаманно Україні. Варто відмовитися від політично заангажованих лозунгів, а реально дивитися, що відбувається насправді.

Прослухати повну версію розмови