Олексій Оржель: "250 мільйонів євро від ЄБРР підуть на розвиток альтернативної енергетики"

Олексій Оржель: "250 мільйонів євро від ЄБРР підуть на розвиток альтернативної енергетики"

Відновлювальна енергетика. Чому в Україні так багато говорять про необхідність її розвитку, але так мало роблять для цього, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олексій Оржель.  
 
 
Олексій Оржель: Це вже третя програма кредитування від ЄБРР. Вона спрямована саме на кредитування реальних проектів інвесторів, які розвивають об'єкти альтернативної енергетики в Україні. Річ у тім, що дійсно відновлювальна енергетика інвестиційно приваблива, але разом з тим ми не бачимо окупність там більше 5-6 років. Тому потрібні не такі дорогі і довгі гроші. У цьому випадку якраз гроші від ЄБРР є тим рішенням, яке намагаються реалізувати на ринку. Якраз самий перший кредитний проект ЄБРР дав той поштовх для того, щоб потім на цей сектор можливо було подивитися. Ці гроші якраз на реалізацію проектів.
 
Для пересічного українця чому цікавою має бути відновлювальна енергетика і наскільки доступною?
 
Олексій Оржель: Якраз для масштабу домогосподарства це ще недешеве рішення і потрібна певна підтримка. Якщо говорити про фізичних осіб, а саме про таке рішення, коли альтернативна енергетика - це не тільки великі гравці на ринку, а будь-який споживач, який може реалізувати проект для тебе, це є фактором стабілізації цього сектора. Є норма в законі про те, що можна продавати державі за зеленим тарифом надлишки електричної енергії, які згенеровані вашими альтернативними установками. В цьому випадку інвестиції на рівні 10 кВт це буде від 7 до 10 тисяч доларів. А якщо хочете більше, то там можна збільшувати витрати інвестиційні. Окупність цих проектів від 7 до 12 років. 
 
Але для мешканців міст відновлювальна енергетика не надто доступна, ніж для мешканців сіл і містечок?
 
Олексій Оржель: Це так, бо треба мати можливість встановити сонячні панелі, можливість встановити вітряну установку. І така можливість є в тих, в кого є такий дах. Є приклади коли ОСББ намагається встановити у себе на даху. І є певні позитивні приклади. Тут питання якраз у площах, де можна встановити альтернативні відновлювальні установки.
 
В Україні взагалі є чітка стратегія розвитку альтернативної енергетики чи вона блокується?
 
Олексій Оржель: Якщо говорити об'єктивно, то будь-яка нова генерація, а відновлювальна енергетика це в нас нова генерація, вона має великі витрати інвестиційні. У нас часто говорять, що це дуже дорого. Ми не можемо собі дозволити. Насправді якщо ми побудуємо атомну генерацію, або вугільну генерацію, вона буде коштувати дорожче, ніж відновлювальна генерація плюс акумулюючі потужності. Проблема в тому, що в нас вже так історично склалося в Україні, що ми дуже мало будували нову генерацію протягом періоду незалежності. А залишилося в нас багато потужностей традиційної генерації, інвестиції якої були повернуті за радянських часів. Тому фактично у нас така дешева електрична енергія відносно інших ринків. Але насправді це через те, що ми не вкладаємо туди гроші. 
 
Прослухати повну версію розмови