ЄБРР та ЄС відкривають Україні нову кредитну лінію

ЄБРР та ЄС відкривають Україні нову кредитну лінію

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Євросоюз запускають кредитну лінію EU4Business-ЄБРР для фінансування проектів малих і середніх підприємств (МСП) в Україні.
 
Старший радник із зовнішніх зв'язків в країнах Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії Європейського Банку Реконструкції та Розвитку Антон Усов на своїй сторінці у фейсбуці.
 
Кредитна лінія передбачає підтримку приватних компаній, які зареєстровані в Україні і мають до 250 працівників. Позичальники зможуть отримати довгострокові кредити в сумі до  3 млн євро в гривневому еквіваленті. Надання кредитів у місцевій валюті захистить позичальників від валютних ризиків, — повідомив Антон Усов.
 
Кредитні кошти будуть надаватися через Державний експортно-імпортний банк України (Укрексімбанк), якому виділили на цю програму еквівалент  22 млн євро. ($ 25 млн.) І ТОВ «ОТП Лізинг», якому було виділено 10 млн євро. Додаткові кредитні ресурси на суму близько 28 млн євро. очікуються найближчим часом і будуть доступні для інших місцевих фінансових установ, які приєднаються до кредитної лінії.
 
Планується, що компаніям-учасникам також буде надаватися підтримка в приведенні їх виробництва у відповідність до вимог директив ЄС.
 
Окрім того, для проектів в рамках кредитної лінії, які будуть відповідати певним вимогам, існуватиме можливість отримати стимулюючі гранти на покриття до 15% вартості проектів. 
 
Зазначимо, 14 березня міністр фінансів України Оксана Маркарова та посол Данії в Україні Рубен Медсен підписали угоду, відповідно до якої данська урядова організація Danida Business Finance надаватиме безвідсоткові кредити на реалізацію проектів з відновлювальної енергетики, енергоефективності, водопостачання та очищення води в Україні. 
Церемонія відкриття кредитної лінії, фото: фейсбук