Олексій Гончарук: Розрахунок через гаджети зменшить навантаження на бізнес

Олексій Гончарук: Розрахунок через гаджети зменшить навантаження на бізнес

Про переваги і недоліки від запровадження розрахункових операцій через смартфони замість касових апаратів, розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" голова Офісу ефективного регулювання Олексій Гончарук:

У нас в Україні більше 107 тисяч підприємців, які використовували розрахунково-касові апарати. Тобто коли ти працюєш з готівкою, ти маєш використовувати ці апарати. Але в сучасному світі такі розрахунки можна проводити за допомогою будь-якого смартфону. Тому основною ідеєю спрощення було, по-перше, зменшення тягаря, який лежав на підприємці, бо він все одно мав утримувати цей касовий апарат. А це спеціальні процедури щодо його ремонту, наприклад. Це друкування чеків, це робота з посередниками. Тому мова не про те, що це щось страшне, а про те, що близько ста тисяч підприємців, тепер будуть позбавлені необхідності нести додаткові витрати.
 
Але Президент ще в 2015 році підписав законопроект, який скасовує обов'язкове використання касових апаратів для підприємців з річним доходом нижче одного мільйона гривень.

Цей оборот нижче мільйона гривень є у значної частини підприємців. Ті, про кого я сказав, 107 тисяч - це якраз та категорія, яка виграє від того, що касові апарати можна буде використовувати на сучасний манер. Технології не стоять на місці і держава має з одного боку створювати правила, яких треба дотримуватися, а з іншого боку держава має організувати систему таким чином, щоб ці правила не створювали надмірного навантаження. І загальна ідея того, що анонсував прем'єр-міністр полягає в тому, щоб максимально зменшити витрати для бізнесу, який використовує розрахунково-касові апарати.

Крім використання смартфонів і планшетів, уряд ухвалив і використання електронного чеку.

Сьогодні йде мова про те, що уряд зробив усе можливе для того, щоб ці розрахунково-касові апарати використовувати в той спосіб, який я нещодавно описав. Але насправді у нас закони виписані таким чином, що цю історію тлумачити можна по-різному. І окремі експерти зазначають, що рішення уряду однозначно не призведе до того, що підприємцям зручно буде одразу користуватися цими нововведеннями, бо доведеться і друкований чек все одно робити тощо. Тому подивимося як це запрацює. Прем'єр і керівник податкової анонсували, що весь цей експеримент і оголошені новації повноцінно запрацюють з 1 вересня, тому побачимо, як це вдасть організувати на робочому рівні в самій фіскальній службі.
 

Останні новини
Ніхто не очікував, що такого ляпаса імперській політиці дасть якийсь український кінорежисер —  Брюховецька
Ніхто не очікував, що такого ляпаса імперській політиці дасть якийсь український кінорежисер — Брюховецька
Іде наступальна перевірка боєм, яку роспропаганда намагається роздути, як повномасштабний наступ
Іде наступальна перевірка боєм, яку роспропаганда намагається роздути, як повномасштабний наступ
На "єВідновлення" держава використала понад 10 млрд гривень – Шуляк
На "єВідновлення" держава використала понад 10 млрд гривень – Шуляк
Шуляк: до війська може мобілізуватися понад 20 тисяч засуджених
Шуляк: до війська може мобілізуватися понад 20 тисяч засуджених
Любов і закрутки: Vitaliia видала пісню до Дня Матері
Любов і закрутки: Vitaliia видала пісню до Дня Матері
Новини по темі
"Штрафи великі" — Гетманцев про покарання з 1 жовтня за торгівлю без касових апаратів
ФОПи знову вимагають скасування касових апаратів і фіскалізації. Наскільки ці вимоги реальні?
РРО дозволяють мати свого "цифрового" бухгалтера: пояснення експерта про обов’язковість касових апаратів для ФОПів
Що зміниться у податковому законодавстві з 1 січня. Роз’яснення експерта
Нові правила для ФОПів: що зміниться для підприємців з 1 січня 2022 року