Олександр Шваб: "Головний ворог плавця - паніка під час судоми"

Олександр Шваб: "Головний ворог плавця - паніка під час судоми"

В ефірі Українського радіо у програмі "Ранковий формат" про правила поведінки під час плавання у водоймах і причини судом  розповів завідувач навчально-тренувального відділу Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва Олександр Шваб:
 
 "Головний ворог плавця - це паніка під час судоми. Звісно, людина може пересуватися водою завдяки не всім кінцівкам, а завдяки тільки рукам або тільки половиною тулуба. Головне - заспокоїтися, лягти на воду так, щоб вода не перешкоджала диханню, покликати на допомогу і намагатись самостійно виплити на милину або до берега, принаймні, щоб відчувати під собою дно. 
 
Більшість потапальників - це люди, які вважали, що вони дійсно гарно плавають, які, як кажуть, "лізуть у воду не знаючи броду", які не тренуються і не розраховують своїх сил. Серед них є люди, які зловживали перед плаванням алкоголем. Є люди, які дуже швидко занурюються в холодну воду, чим завдають стресу своїй нервовій системі. У воду потрібно заходити поступово.
 
Судоми у воді відрізняються від тих, які спостерігаються у людей похилого віку чи вагітних жінок.  По-перше, відрізняються причиною цих судом. Найголовніше - це холодна вода і різке переохолодження. По-друге, це події, які відбуваються в умовах навколишнього середовища, людина не може обпертись об щось. І третє - панічна атака з приводу того, що людина може захлинутися. Бо на суші такого не відбувається, на суші людина докладає зусиль для подолання болю. Задача людини у воді - зберегти спокій і не захлинутися водою. 
 
Деякі люди вважають, що коли трапляється судома у воді, то руку чи ногу треба поколоти голкою. Але офіційною медичною наукою це не доведено. Тому ті, які вірить, що булавка спасе життя, чинять неправильно. Не треба сподіватися, що це допоможе. Проколи шкіри спричиняють тільки додатковий біль".