Засуджений в Росії Олександр Кольченко провів 13 днів у штрафному ізоляторі

Засуджений в Росії Олександр Кольченко провів 13 днів у штрафному ізоляторі

Засуджений у РФ за сфабрикованим обвинуваченням у терористичній діяльності українець Олександр Кольченко 13 діб провів у штрафному ізоляторі колонії Копейська.

Про це повідомляє у Facebook Кримська правозахисна група із посиланням на російську правозахисницю Тетяну Щур.

"Політичний в'язень, українець Олександр Кольченко 13 діб провів в ШІЗО російської колонії міста Копейська", - йдеться у повідомленні.

На думку правозахисниці, чергове покарання українського політв'язня Олександра Кольченка пов'язане з посиленням режиму в колонії у зв'язку з травневими святами і присягою президента РФ.

У 2018 році кримчанина вже втретє поміщають до штрафного ізолятора, йдеться у повідомленні. За інформацією Щур, у березні Кольченко також 13 днів провів у ШІЗО за нібито пересування без охорони саме тими місцями, де він та інші засуджені, як правило, ходять без охорони: в бібліотеку, в їдальню. На Новий рік Олександр перебував в ізоляторі за "порушення форми одягу", не пришивши бирку з прізвищем на одяг, що тимчасово замінює випраний до свята бушлат.

Зазначимо: штрафний ізолятор (ШІЗО) - відділення виправної установи, де розташовані камери для порушників режиму тримання. Поміщений до штрафного ізолятора істотно обмежений в правах. Так, йому забороняються побачення, телефонні розмови, отримання посилок, передач і бандеролей, придбання якихось продуктів, паління, забороняється приносити з собою продукти харчування та особисті речі, за винятком предметів першої необхідності.

Нагадаємо: український активіст Олександр Кольченко і режисер Олег Сенцов були затримані представниками російських спецслужб в Криму у травні 2014 року за сфабрикованим обвинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму, Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр "Меморіал" уніс Сенцова та Кольченка до списку політв'язнів.