Зафіксовано спроби підкупів на виборах до ОТГ

Зафіксовано спроби підкупів на виборах до ОТГ

29 квітня вибори до ОТГ в Україні проходять зі значними порушеннями.
 
Про це в ефірі Громадського радіо розповів голова "Комітету виборців України" Олексій Кошель. 
 
Він зазначив, що серед порушень — відкриття дільниць із півгодинним та більшими запізненнями. 
 
"Це призводить до утворення черг, іноді були випадки коли виборці просто розверталися і йшли додому. Такі випадки ми спостерігали у Івано-франківській області, на Одещині", — розповів Олексій Кошель.
 
Він додав, що спостерігачі також фіксували поодинокі випадки незаконної агітації та голосування поза межами виборчих дільниць.
 
"Однак головна проблема мала місце за кілька дінв до виборів — це масштабна кампанія підкупу виборців. Ми зафіксували понад 20 фактів підкупу. Найбільше підкуповують партії "Наш край", "Батьківщина", "Аграрна партія", кілька фактів було з боку Самопомочі та БПП", — зазначив Кошель.
 
Масштабність підкупів, за його словами, пов’язана з тим, що ця кампанія — остання перед президентськими виборами. 
 
"На цих виборах ми маємо порівняно невелику кількість громад, де відбуваються вибори. На попередніх, приміром, громад було понад 170. Але ця кампанія — остання перед президентськими виборами, і тому для політичних сил важливо показати результат і донести бо виборців думку про свої лідируючі позиції. Саме з цим я пов’язую масштабність підкупу, яка є безпрецедентною за останні два роки", — розповів голова КВУ.
 
Він говорив про різні форми підкупу, що їх фіксували спостерігачі.
 
"Це були гроші в конвертах або ж угоди з виборцями — коли частину грошей обіцяють виплатити вже після виборів. У Запорізькій області, пропонували дрова, був випадок, коли пропонували курчат". 
 
"Радикальна Партія" на Волині роздавала виборцям продовольчі набори", — зазначив Олексій Кошель.