Передвиборча гречка: як кандидати витрачають ваші гроші на свою агітацію

Передвиборча гречка: як кандидати витрачають ваші гроші на свою агітацію

Місцеві вибори, проведення яких призначено на 25 жовтня цього року, відбуватимуться зі змінами. Так, підкуп виборців тепер є кримінальним проступком, і поліція отримала більше повноважень для збору доказової бази. Координаторка руху "ЧЕСНО. Київ" Ірина Латиш та голова Комітету виборців України Олексій Кошель в ефірі Українського радіо розповіли, як кандидати витрачають бюджетні кошти на свою агітацію та які порушення вже зафіксовані у частині підкупу виборців.

0:00 0:00
10
1x

"Кандидати нині стали настільки обізнаними і вихідливими та розбираються в законах, що знаходять деякі шпарини у законодавстві і користуються правом непрямого підкупу виборців раніше, ніж починається виборчий процес. У нас виборчий процес почався 5 вересня, кандидатами вони стали з 15 по 24 вересня, і лише з цієї дати можна вважати, що певні дії кандидатів є підкупом виборців: надання переваги, подарунків, грошових коштів. До цього моменту це не вважається підкупом виборців. Ми це називаємо "гречкосійством", ─ зазначила Ірина Латиш.

Латиш розповіла, які порушення вже зафіксовані рухом "ЧЕСНО" у частині підкупу виборців.

"Ми зафіксували подарункові сертифікати і подарункові набори до 1 вересня. Це робила досить велика кількість чинних депутатів і кандидатів. Хтось користується шпаринами і виділяє кошти з бюджету. Це також можна розцінювати як "бюджетну гречку". Це непрямий підкуп виборців. Депутати також залазять у громадські бюджети. У Мелітополі можна говорити про залучення адмінресурсу, тому що від імені команди Сергія Мінька медпрацівники проводять безкоштовне обстеження. І на сторінці обласної лікарні розміщене повідомлення про виїзний прийом цих експертів", ─ сказала вона.

Олексій Кошель розповів, які порушення законодавства під час виборчої кампанії фіксує Комітет виборців України.

"В останні два місяці до старту кампанії ми спостерігали низку фактів, які за своєю суттю є технологіями підкупу виборців. Це безкоштовна роздача рюкзаків, канцелярського приладдя, влаштування свят для дітей, концертна діяльність тощо. Ми фіксували факти, коли окремі політики, потенційні кандидати, роздавали грошові стипендії кращим школярам. Зрозуміло, що у день голосування 25 жовтня батьки цих учнів згадають імена цих благодійників і цілком очевидно, що можуть проголосувати саме за них через факт роздачі стипендій", ─ зауважив Кошель.

Голова КВУ прокоментував, наскільки громадяни ризикують потрапити під кримінальну відповідальність, коли беруть те, що може бути розцінене як спроба підкупу виборців.

"Якщо виборець бачить факт підкупу (гроші, продовольчі набори чи безкоштовні послуги, як-то страхування чи медичного обслуговування) або дії кандидата чи політичної сили, що мають ознаки підкупу, потрібно звертатись до Національної поліції, які будуть відкривати провадження і розглядати ці дії в юридичній площині. Закон чітко передбачає, що відповідальність поширюється і на тих виборців, які приймають продовольчі набори чи кошти в обмін на певні гарантії проголосувати. Під час кожної виборчої кампанії політики, які очолюють парламентські партії, часто заявляють, мовляв беріть гречку чи гроші і голосуйте серцем. Ні, не можна брати ні гречку, ні гроші, тому що у цьому випадку ви також порушуєте закон і можете потрапити під кримінальну відповідальність", ─ сказав він.

Кошель зауважив, що потрібно зробити, аби нові норми до Кримінального кодексу, які посилюють відповідальність за спроби підкупу виборців запрацювали.

"На нас чекає четвертий етап внесення змін до виборчого законодавства. Бо ми маємо сирий і край неякісний Виборчий кодекс. По-друге, це наявність прецедентів притягнення до відповідальності за виборчі злочини. І нам потрібна велика кількість прецедентів для того, щоб кожен потенційний порушник міг задуматися і на практиці побачити, що може чекати за відповідне порушення. І також це питання політичної культури. Тому що кожен корупційний скандал і факт підкупу мав би тягнути партію на дно і відразу бити по її рейтингу, бо там потрібна сильна політична система", ─ пояснив голова КВУ.

Фото: УНІАН