У Києві триває 11-й Безпековий Форум (аудіо)

У Києві триває 11-й Безпековий Форум (аудіо)

Зближення України з НАТО, пошук інструментів ефективної протидії російській агресії, - ці теми серед головних на 11-му Київському безпековому форумі, що розпочався у Києві сьогодні і триватиме два дні. Форум зібрав в Україні політиків, дипломатів та аналітиків з різних країн світу.

Докладно - Тетяна Власенко:

"Єдність — це слово звучало чи не найчастіше на цьогорічному безпековому форумі у Києві. Українські дипломати і політики говорили про те, що нині питання безпеки як ніколи актуальне і головна загроза — Росія за президентства Путіна.

Щоб змінити поведінку Кремля, президент Петро Порошенко закликає європейців забезпечити максимальне дотримання економічних санкцій, які б боляче вдарили по кишенях російської владної верхівки і бізнес-еліти і розгорнути миротворчу місію ООН на окупованому Донбасі зі встановлення контролю за кордонами, що дозволить, за його словами, швидко припинити війну на сході нашої країни.

Переосмислення відносин з Москвою відбувається і в Києві, каже Петро Порошенко. За його словами, Україна запроваджує власні санкції проти Росії, припинить дію окремих положень договору про дружбу з Росією, починає процедуру виходу зі Співдружності незалежних держав і наполягатиме на отриманні Плану дій для членства у НАТО. Чи є шанси у нашої країни стати членом північноатлантичного альянсу у найближчому майбутньому, - представники країн ЄС на форумі не говорять.

Постійний представник США при НАТО Кей Бейлі Хатчинсон, звертаючись до українських посадовців, каже — перемога над корупцією допоможе Україні протистояти зовнішнім ворогам. Український політолог Володимир Фесенко припускає, що розраховувати на членство в НАТО Україні поки не варто.

І надалі допомагати Україні летальною зброєю висловлює готовність прем”єр-міністр Литви Саулюс СквЕрняліс і закликає до цього інші європейські країни. Про єдність цивілізованого світу заради встановлення миру говорив і посол Польщі в Україні Ян Пєкло. За його словами, конфронтація стає дедалі жорсткішою і Донбас може стати такою ж ціллю Росії, як Сирія. Росія за президентства Путіна несе лише одні проблеми і нині потрібно, аби це зрозуміли усі цивілізовані країни, каже посол Литви в Україні Петрас Вайтекунас.

Українські політики також намагалися донести до європейців небезпеку побудови Росією газогону “Північний потік 2” в обхід України. Голова парламентського комітету з питань закордонних справ Ганна Гопко пояснювала, що це збільшить фінансові можливості Кремля і дасть більше ресурсів для загострення конфлікту на Донбасі.

Жодних рішень за підсумками цього форуму не ухвалюватиметься. Його мета — стати міжнародним майданчиком для дискусій із найактувальніших питань безпеки, і це гарна нагода вкотре нагадати світу про Україну, каже експерт Володимир Фесенко. Аби українське питання у вирі світових подій як-от війна у Сирії, конфлікт з Північною Корєю, - не загубилося".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!