В українських водоймах масово зникає риба

В українських водоймах масово зникає риба

У водоймах України до 2050 року може зникнути риба через значний промисловий вилов, промислові забруднення і браконьєрство.

Про це повідомила прес-служба Асоціації рибалок України, пишуть Фінанси.

“І це проблема не тільки вітчизняних водойм, але й світового рівня. Оскільки рибні запаси в Світовому океані вкрай виснажені. Виною цьому – браконьєрство, надмірний промисловий вилов і забруднення навколишнього середовища. Експерти організації посилаються на дані Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO), які кажуть, що 90% морських рибальських промислів вже освоєно. З них 60% активно використовуються, а запаси ще 30% виснажені або близькі до цього”, – йдеться в повідомленні.

В асоціації відзначили, що в українських водоймах в основному перелов загрожує хижій річковій рибі. Саме її популяція сьогодні особливо чутлива і вимагає відновлення.

“За твердженням вчених, 90% видів великих хижих риб вже ніколи не зможуть відновитися до колишньої кількості – в тому числі щука, судак, сом”, – повідомили в організації.

Рибні ресурси в Чорному морі серйозно підірвані. Особливо це позначається на прибережному лові. Забруднення промисловими і побутовими стоками, нераціональне ведення рибного господарства і неналежна охорона водних живих ресурсів поставили багато видів риби на межу виживання. В першу чергу, це стосується цінних видів риби: чорноморська камбала катран, скумбрія, сарган, кефалеві види, морський судак.

Значної шкоди завдає і браконьєрство, яке за останні роки досягло загрозливих масштабів, придбавши ознаки організованої злочинності. Зараз вітчизняні браконьєри виловлюють залишки вимираючих представників осетрових риб.

Українські екологи стверджують, що загибель Азовського моря здається неминучою через безперервне варварське знищення риби. Для вилову в повноцінному промисловому масштабі залишилося тільки три види риби – тюлька, бичок і хамса, інші виловлюються в мізерній кількості.